We zijn net aangekomen op de high school. In de introductiefilm is te zien hoe kinderen van alle delen van de wereld Engels leren en zich thuis voelen op school. Het gaat vaak om kansarme jongeren, waarvoor ze echt een community willen vormen. De leerkrachten zijn erg betrokken. Een kind geeft aan het als een familie te zien.
Scholen leren van elkaar, ze hebben samen een netwerk van scholen. Er is een constante dialoog.
Hun doel is dat alle (immigrante) leerlingen eruit kunnen halen wat er in zit zodat ze een goede toekomst tegemoet kunnen zien.
Er is geen losse Engelse les. In alle lessen wordt Engels gegeven. Ale leerkrachten zijn hiervoor opgeleid. Ze hebben maar 4 jaar, dat de kinderen hier zijn.
Een derde van de kinderen zijn nooit eerder naar school geweest.Zij moeten ook leren hoe het gaat als je naar school gaat.
De aanpak:
– heterogene groepen. Iedereen leert van elkaar.
– experimenterend leren ze moeten zelf aan de slag en moeten Engels praten en niet alleen luisteren.
– taal-en inhoud geintegreerd.
De school values:
– learn together
-act with empathy
– challenge yourself
-create change
Jaarlijks is er een viering waar er waarderingen als diploma’s worden uitgedeeld waar de hele school bij zit. Het is een echt feestje. Voor elk value wordt er een leerling gekozen die dat het meest heeft laten zien. Hierna wordt er een film getoond met mooie foto’s van de afgelopen tijd; de mooie momenten. Dan mogen leerlingen naar voren komen die een complimentenblad willen uitdelen. Zo was er een jongen die zijn juf bedankte dat ze er voor hem was, nu zijn moeder niet in de buurt is.
Kippenvel!!
Al het materiaal wordt door de leerkrachten zelf gemaakt. Het is veel werk, maar geeft wel voldoening voor deze groep. Zij kunnen namelijk geen tekstboeken lezen.
Leerkrachten modelen het reflecteren en samenwerken. Het is vanzelfsprekend en daarom ook vanzelfsprekend voor kinderen om zelf te doen.