Carla reflecteert op haar studiereis

Individuele eindopdracht SKBO goes USA van Carla Niesink

Vraag
De vraag waar ik mee naar Amerika ben gegaan is hoe wij als coaches kunnen begeleiden en inspelen op de onderwijsbehoeftes van de kinderen zodat kinderen (voor zichzelf) willen leren, dat zij graag de volgende stap maken, inzien waarom ze iets leren en dat wij ze dus weer aanspreken op hun intrinsieke motivatie.

Inzichten
Een groot inzicht wat ik heb opgedaan in Amerika is dat daar veel meer wordt gedaan aan hogere leerdoelen zoals het leren reflecteren. Ik kwam tot inzicht dat wij nog veel te veel zitten op puur kennisoverdracht, en dat daardoor kennis oppervlakkig blijft. Op verschillende Amerikaanse scholen heb ik gezien dat kinderen leren reflecteren. Dus niet alleen het stukje kennis werd geleerd, maar ook de vraag werd gesteld wat zij daar van vinden en wat dat voor hen betekent. Hiermee kom je veel meer bij motivatie van kinderen. Door hen zelf namelijk na te laten denken, worden zij eigenaarschap van dat stukje kennis, en eigenaarschap leidt tot motivatie.

Het leren reflecteren werd zichtbaar op de International school in San Franscisco; daar worden werkbladen of schriftjes vaak in tweeën gedeeld: Ik lees/ik denk. Er is geen leerkracht constant aan het woord. Kinderen doen bijna alles in interactie met elkaar en reflecteren samen. Hierna wordt dit nog even met de hele groep besproken. Ook wordt het reflecteren visueel gemaakt.

Wat hier mooi bij aansluit is de workshop die ik heb gevolgd over het zelf vragen leren stellen. Ook door kinderen eigen vragen te laten bedenken bij een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld bij een project, worden zij meer eigenaar van dat onderwerp/project.

Rightquestion.org
Hierop is alles te vinden over het stellen van de juiste vragen. Dit is essentieel om het leren op een hoger level te krijgen.
We hebben een opdracht gekregen die je ook je eigen leerlingen kunt geven om het leren op een hoger level te krijgen.
Opdracht: je krijgt een statement in jouw groepje, waar je alleen maar vragen over mag stellen. Hier werd een top 3 uit gekozen. Het werkt!

Toen bij ons op school resultaten van taal en rekenen tegenvielen, zijn we alleen nog aan het focussen geweest op taal en rekenen. Terwijl een groot inzicht in wat ik in Amerika heb gezien, is dat zeker taal overal in verweven kan worden. Zelfs bij de rekenlessen kwam taal nadrukkelijk terug. Dit kan dus ook. En is zelfs beter omdat taal zo meteen betekenis krijgt.
Een ander punt wat ik meeneem, wat samenhangt met bovenstaande is dat wij moeten zorgen dat wij kinderen voorbereiden op het leven in een samenleving van de 21e eeuw. Hoe kunnen we dat doen, als wij allemaal leerkrachten zijn uit de 20e eeuw en onze scholen nog uit de 19e eeuw zijn? Dit kan alleen door kinderen creatief te leren zijn, ze te leren probleemoplossend te denken. We moeten in het onderwijs niet achter de feiten aanlopen, maar kinderen voorbereiden door ze vaardigheden te leren die zij straks in hun nieuwe baan kunnen gebruiken. De toekomst zal voor veel kinderen bestaan uit programmeren. Laat ze dus kennis maken met ‘technische problemen.’
Een goede schoolcultuur werd vormgegeven door teamleden die voor hetzelfde staan. Helderheid voor team en kinderen.
Een middel waarmee ze dit doen is alles visueel maken. Afspraken aan de muur zodat ze elkaar eraan kunnen herinneren. Maar ook het geleerde en leerdoelen hangen aan de muur, of hoe je zaken aan moet pakken.

Voorbeelden van het visueel maken van het geleerde/doelen. We zagen ook dat hier werkelijk op gewezen werd tijdens het werken.

Dit alles bij elkaar leidt naar mijn mening tot meer motivatie bij leerlingen, omdat zaken helder zijn voor kinderen (visueel), het leren persoonlijk en creatief wordt.

Persoonlijke betekenis
Voor mij persoonlijk betekende deze reis een soort van bevestiging dat wij met onze school de goede weg zijn ingeslagen. We zijn steeds meer bezig de doelen voor leerlingen persoonlijk te maken en meer aan te sluiten bij de onderwijsbehoeftes van de kinderen. We zijn er nog niet, we moeten gaan verfijnen. Ik heb hier tijdens deze reis mooie handvatten voor gekregen.
Toen ik terugkwam van deze reis, ben ik door omstandigheden tijdelijk leidinggevende geworden van onze school. Ik heb sterk het gevoel dat deze reis mij sterker heeft gemaakt als persoon waardoor ik nu het idee heb een betere leidinggevende te kunnen zijn, dan dat ik zou zijn geweest voor deze reis. Deze reis heeft ervoor gezorgd dat ik steviger in mijn schoenen sta, dat ik weet waar ik het over heb en deze reis heeft me leren relativeren. Problemen waar ik voorheen wakker van lag, kan ik nu in perspectief zien. Ik ben op scholen geweest waar er echt grote problemen waren, zoals 98 % van de kinderen die onder de armoedegrens leeft.
Wat ik al heb opgepakt is een gesprek met Anders, waarbij hij mij verteld heeft over leer-en ontwikkelingslijnen. Dit omdat ik het stuk reflecteren op een goede manier wil gaan introduceren binnen het team. Ik heb een goed handvat gekregen. Dit ga ik verder uitwerken.
Ook het kinderen eigen vragen laten maken is iets wat ik wil gaan oppakken binnen onze school.
Verder wil ik het visualiseren van afspraken en het geleerde gaan introduceren. Ik wil soms te snel alles geregeld hebben. Dus voor dit soort zaken die ik ga introduceren wil ik een helder plan van aanpak schrijven.

Concreet oppakken:
– leren reflecteren (in eerste instantie binnen het projectmatig werken)
– kinderen eigen vragen laten stellen (in eerste instantie binnen het projectmatig werken)
– visualiseren; afspraken aan de muur, het geleerde aan de muur.

Betekenis voor collega’s/ school/ SKBO
Voor de collega’s betekent het dat ik van ze verwacht de discussie aan te blijven gaan over goed onderwijs en wat wij daarvoor nodig hebben. De vraag voor de collega’s is wat ze nodig hebben om het onderwijs te blijven verbeteren. Van mij krijgen ze handvatten om dit gezamenlijk goed op te pakken.
Voor een aantal collega’s zal dit betekenen dat zij hun mindset aan zullen moeten gaan passen, en dit zal niet altijd makkelijk zijn. Ook zijn een aantal collega’s bang voor nog iets erbij. Hier moeten we zorgvuldig mee omgaan.
Voor de school ben ik van mening dat ik iets bij kan dragen aan de verbetering van ons onderwijs door het accent te gaan leggen op hogere leerdoelen zoals reflecteren. Het onderwijs is niet alleen maar rekenen en taal. Dit betekent een verdere verdieping in het projectmatig onderwijs en het op een hoger niveau tillen van het hele onderwijs door te finetunen.
Voor SKBO betekent deze reis dat we de discussie aan blijven gaan over wat goed onderwijs is. Daar kunnen we als reisgenoten samen iets in betekenen. Door wat wij als groep hebben gezien en meegemaakt kunnen wij een kartrekkersrol vervullen.

Concreet oppakken:
– samen komen met de reisgenoten om te reflecteren en elkaar scherp te houden in de discussie over goed onderwijs
– workshop eigen vragen laten stellen geven aan collega’s die willen, samen met Chantal
– Martijn van het Molenveld informeren over onze Amerikareis.
– Samen met Chantal en Istvan bekijken wat we voor de totale Fonkeling kunnen betekenen.

Samenvattend heb ik een hele mooie studiereis mogen beleven die mij persoonlijk gevormd heeft, inspiratie heeft gegeven, maar ook concrete handvatten om de onderwijspraktijk nóg beter te kunnen maken in samenwerking met collega’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.