Lonneke reflecteert op haar reis

Wat was mijn vraag waarmee ik naar Amerika vertrok?

Lonneke Zaino BS De Korenaer

Ik had verschillende vragen/onderdelen waarom ik mee wilde naar Amerika:
– i.v.m. mijn opleiding tot gedragsspecialist vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende soorten onderwijs te zien/te ervaren
– hoe werkt een leerkracht als coach?
– Wat zijn de resources en hoe duur zijn die?
– Zijn het resources d.m.v. ervaring en opleiding? (principe 9)
– Uitwisselen van ervaringen
– Overbrengen en delen van ervaringen
– Netwerk uitbreiden

Wat zijn de grote inzichten die ik heb opgedaan?
Mijn totale zicht op het onderwijs is veranderd. Mijn eigen kijk op mijn eigen handelen, maar ook van collega’s. Heel inspirerend hoe ontspannen de sfeer was onder collega’s, op de school en bij de kinderen. Hoe ontzettend ontspannen de lessen verliepen, zonder methode. De leerkrachten waren echt een coach voor de kinderen. Ze mochten zelf kiezen wat ze wilde gaan doen en hoe ze een opdracht uitwerkten. Geen stoelen en tafels waar ze aan moesten blijven zitten. De kinderen onderling gingen ook erg vriendelijk met elkaar om. Er was geen sprake van pesten of buiten sluiten. Ze functioneren als een eenheid. De lokalen waarin werd gewerkt vond ik rommelig overkomen. Er hing van alles aan de muren en in de gangen. Ik vond het erg rommelig en onoverzichtelijk voor de kinderen. Maar dat zal ook misschien wel gewenning zijn.

Wat betekent dit voor mijzelf, persoonlijk, voor mijn leiderschap?
Wat ga je daarvoor doen?

Voor mijzelf betekent dit, dat ik in mijn klas veel dingen wil veranderen. Hoe ik het precies allemaal ga doen, weet ik nog niet, maar ik wil meer in gesprek gaan met de kinderen. Meer hun mening weten en ze meer samen laten werken. Ik werk in groep 1 en de kinderen uit onze groep werken al heel veel samen en zijn al zelfstandig met een takenbord aan de gang dus dat gaat al super. Het kind meer uitdagen en meer zelf tot leren laten komen, vind ik voor mezelf een mooi doel. Ik wil dit graag ook bij collega’s zien, dus zal ze hierin stimuleren om het ook te doen. Ik vond deze foto op de weblog met de dromen van de kinderen in de klas. Misschien niet voor kleuters, maar zeker wel voor de hogere groepen!
Tijdens een filosofieles op een school in New York zei een leerkracht tegen de kinderen dat ze ontspannen moesten gaan zitten zodat ze goed konden luisteren. Dit soort manier van werken is heel anders dan wij gewend zijn, maar ik denk wel dat het door te voeren is. Ook meer in kringvorm werken dan achter hun tafel. Ik ga staan voor meer creativiteit op school en de verschillende werkvormen die er zijn. Dit wil ik graag doorvoeren in de hele school.

Wat betekent dit voor mijn collega’s/ mijn school, en voor SKBO?
Wat ga je daarvoor doen?
Voor mijn collega’s wordt het een aanpassing. Ik wil voornamelijk overbrengen dat wat we hebben gezien en wat het doel van deze aanpak is. Met duidelijke voorbeelden. Ik ga ook terug naar waar we nu mee bezig zijn en wat de overeenkomsten zijn met de principes. Ik denk als ze dat zien, dat er al meer ruimte komt. Ik ga ze ook uitleggen dat het er niet bij komt, maar een andere manier van werken is.
Voor mijn school betekent dit een betere samenwerking tussen collega’s. Er hangt een goede sfeer op school. Ik zou graag meer ouders willen zien in de school. We hebben nu wel een oudervereniging, maar meer hulp in de klas door ouders. Hoe weet ik nog niet, maar het is wel een idee. Voor het SKBO zie ik 13 scholen die grotendeels op 1 lijn werken. Elke school heeft een eigen visie en dat moet zo blijven, maar op alle scholen worden de principes als leidraad doorgevoerd zodat er overeenkomsten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.