Sandra reflecteert op haar studiereis

Individuele eindopdracht SKBO goes USA
Wat neem ik mee uit Amerika en wat laat ik achter?
Ik ken mezelf; ik laat me snel overdonderen als ik dingen zie waar ik enthousiast van word, waarvan ik denk; “Dat wil ik ook op mijn school”. Daarbij is het risico groot dat ik bepaalde vooraf gestelde doelen volledig uit het oog verlies. Dat is gedeeltelijk ook wat gebeurd is. Misschien heb ik niet op alle vragen een antwoord, gelukkig betekent dat niet dat ik zonder inspirerende bagage weer naar Nederland en het Osse ben teruggereisd.
DOELEN
Persoonlijk doel: wat kunnen wij van het pedagogische klimaat op Amerikaanse scholen leren?
Teamopdracht: hoe gaan ze in Amerika om met het stellen van doelen?
Opdracht IB: hoe zien we passend onderwijs terug in Amerika? Hoe wordt er daar omgegaan met toetsen?
NEW YORK
In New York was ik enorm onder de indruk van het pedagogische klimaat en de pedagogische kwaliteiten van de leerkrachten:
Wat een rust straalden zij uit (hoewel de les/activiteit in mijn ogen soms behoorlijk chaotisch overkwam)
Wat een rolmodellen zijn zij in het tonen (en continu benoemen) van gewenst gedrag.
Wat een geduld hebben zijn met hun leerlingen als ze niet het “gewenste” antwoord geven, het gewenste gedrag vertonen of tijdens een leesles komen vertellen dat ze ontdekt hebben dat de hagedis een gele tong heeft.
SAN FRANSISCO
Op de Lighthouse School in Oakland hebben de studenten me compleet verrast met hun enorme gevoel van eigenaarschap. “I’am responsible for my own learning process. I have set high goals for myself, because I want to go to college.” Veertien jaar was dat meisje, wat een intrinsieke motivatie. Natuurlijk gold dat lang niet voor iedereen; er liepen ook studenten rond waar de docenten zich grote zorgen om maakten. Waarvan ze al blij waren dat ze überhaupt naar school kwamen.
Tijdens een les op de basisschool van Lighthouse (8-jarigen), ontdekte ik hoe leerlingen dat gevoel van zelf-verantwoorlijkheid wordt bijgebracht. De leerkracht negeerde tijdens zijn verhaal de leerlingen die actief betrokken waren bij de les. Bij de verwerking van de les, waren er een aantal kinderen die niets uitvoerden. Het enige wat de leraar deed was vragen: “Are you learning? Are you being responsible?” Jong geleerd…
En als laatste, maar zeker niet minder indrukwekkend: de trots die de DOCENTEN ÉN LEERLINGEN DIE WE GESPROKEN HEBBEN, UITSTRAALDEN ALS HET OM HUN SCHOOL GING.
FALL FORUM
IN HET ZONNIGE SAN FRANCISCO WAAR DE KERSTBOMEN WERDEN OPGETUIGD, HEEFT EEN MEXICAAN, RICHARD CARANZA, MIJN MENING OVER DE SINT EN PIET DISCUSSIE TOTAAL DOEN HERZIEN! WAT EEN INSPIRERENDE MAN! “CAPTURE THEIR HEARTS AND THEIR MIND, COMMITMENT AND INTELLECT WILL FOLLOW.” “NO CHILD LEFT BEHIND.” ALLE KINDEREN HEBBEN EVENVEEL RECHT OP HET BEHALEN VAN HUN DROMEN. EN DE WOORDEN VAN LINDA DARLING HAMMOND “INVESTING INSTEAD OF TESTING” ZOU IK GRAAG IN GOUDEN LETTERS BOVEN ONZE KANTOORDEUR HANGEN.
DE WORKSHOPS WAAR IK BIJ HEB AANGESLOTEN HEBBEN VOORAL MOOIE IDEEËN OPGELEVERD OM TE KOMEN TOT LEREN LEREN EN DE LEERKRACHT ALS COACH WAARBIJ DE LEERLING WERKT. BIJVOORBEELD DE WORKSHOP OVER VRAGEN LATEN STELLEN. ZE SLOTEN MOOI AAN BIJ DE LESSEN EN ACTIVITEITEN DIE IK OP DE VERSCHILLENDE SCHOLEN HEB GEZIEN.
WAAR GA IK MORGEN (OF VORIGE WEEK AL) MEE STOPPEN?
MET ME ZORGEN MAKEN OVER LEERLINGEN DIE ZICH TRAGER ONTWIKKELEN T.O.V. WAT WIJ PER JAARGROEP VAN ZE VERLANGEN.
WAAR GA IK MORGEN (VORIGE WEEK) VOOR STAAN?
ONZE LEERLINGEN DE TIJD GUNNEN VOOR HUN ONTWIKKELING, ME NIET MEER DRUK MAKEN OM CIJFERTJES (ONDERGRENZEN). IK HEB VERTROUWEN IN MIJN LERAREN, NU ZIJ NOG (MEER) IN ZICHZELF.
EEN GOED PEDAGOGISCH BELEID.
OP DE LANGERE TERMIJN WIL IK ER OOK ECHT VOOR GAAN STAAN DAT LEERLINGEN MEER ZELF VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR WAT ZIJ LEREN OP SCHOOL, EN DAT ZIJ DAARBIJ DE HARDE WERKERS ZIJN EN LEERKRACHTEN ZE IN HUN LEERPROCES COACHEN.
WAT HEB IK NODIG?
DAT LEERKRACHTEN VERTROUWEN HEBBEN IN HUN EIGEN KUNNEN.
EEN DIRECTIE EN TEAM DAT HETZELFDE WIL.
EEN ANDERE ATTITUDE T.O.V. ONZE LEERLINGEN.
HOE GA IK DOORPAKKEN?
IN 2014 GAAN WE EEN STEVIG TRAJECT STARTEN MET KPC OM ONS PEDAGOGISCH KLIMAAT TE VERBETEREN, OM DAARIN EEN RODE LIJN VOOR DE HELE SCHOOL VAST TE LEGGEN. DE ERVARINGEN DIE IK IN AMERIKA HEB OPGEDAAN OP DAT GEBIED, ZAL IK ZEKER MEENEMEN IN DIT TRAJECT EN EEN MOOIE, DUIDELIJKE PLEK GEVEN VANUIT HET PRINCIPE DECENY & TRUST.
HET ZAL EEN BEHOORLIJKE UITDAGING WORDEN, WAAR IK ECHT VOOR WIL GAAN STAAN. AAN PEDAGOGISCH KLIMAAT ZIJN VERSCHILLENDE PRINCIPES TE KOPPELEN DIE GENOEG STOF BIEDEN TOT EEN GOED GESPREK EN/OF DISCUSSIE. UITEINDELIJK ZAL DAT BINNEN HET KPC TRAJECT GAAN LEIDEN TOT EEN MOOI EN STEVIG PEDAGOGISCH BELEID. EN WIE WEET WAT NOG MEER?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.