Suzanne reflecteert op haar studiereis

Wat was m’n vraag waarmee ik naar Amerika vertrok?;

Vanuit het team heb ik als onderwerp het “leren leren”: hoe maak je kinderen eigenaar van hun eigen leerproces (o.a. Intrinsieke motivatie). (Hoe maak je doelen inzichtelijk voor zowel leerkrachten als leerling) Hoe zet je dit in bij de verschillende leergebieden?

Vanuit mijzelf wilde ik graag de CESprincipes in praktijk zien, daarbij continu de Montessorivisie in mijn achterhoofd houden, om de vertaalslag te kunnen maken naar mijn school, klas en eigen professionalisering.

 Wat zijn de grote inzichten die ik heb opgedaan

Procesgericht reflecteren (“student as a worker, teacher as coach” ): (weer) een eye-opener om kinderen en leerkrachten continu bezig te zien met reflecteren, op product, maar juist ook op het proces. Het “hoe” van vragen stellen (open en zonder oordeel). Zodat leerlingen (en leerkrachten) leren het zelf te doen en te kunnen! “leer mij het zelf te doen”!

Veiligheid en respect (“a tone of decency and trust” ): Het bieden van een veilige en respectvolle leeromgeving waardoor een bodem voor leren (leren) gelegd wordt. Het vertrouwen vanuit leerkrachten (gedrag-houding) naar kinderen en vice versa. Door deze kindgerichte aanpak zorg je dat de voorwaarden aanwezig zijn om te leren (leren). De intrinsieke motivatie komt dan vanzelf vanuit het kind(“gevoelige periode”) en gelooft in zichzelf en zijn/haar kunnen.

 ‘Vakbekwame passie’(“demonstration of mastery”): Leerkrachten die zich vakbekwaam uitten door continu doelen te stellen, herijken en daarop doorpakken. Continu observeren en handelen naar observaties. Maar ook zeker vanuit een passie werken die zich in woord (d.m.v. de lunchgesprekken met leerkrachten) en daad (lesvoorbeelden waar dit vanaf ‘spat’) uit. En binnen lessen vakoverstijgend (met doelen) bezig zijn, wow!

 Algemeen: Voor mijn gevoel zit het gros van de inzichten die ik heb opgedaan op houding en gedrag van leerkrachten en leerlingen. Zorg dat de “basis” goed is en werk vanuit daar verder. “to educate the human potential”

Enthousiast over projectmatig werken in de ‘brede’, ‘lange’ en ‘verdiepende’ vorm!

Het onderwerp kikker helemaal uitdiepen (3 maanden); de voeding, de anatomie, cyclus, de omgeving en beplanting, geografie etc. Waarbij er verschillende vaardigheden aangesproken worden (onderzoek doen, samenwerken, ervaren/waarnemen etc). Zowel in de   praktijk (o.a. terraria met kikker en excursies naar) als in theorie (o.a. flappen met theorie en werkbladen)

Wat betekent dit voor mijzelf, persoonlijk, voor mijn leiderschap?

Voor mij is het goed om weer “een pas op de plaats” te maken en te ordenen: wat wil ik deze en toekomstige leerlingen leren? Met de montessorivisie en materialen in gedachte!

Wat kan er dan weg(gelaten) worden (less is more, depth/coverage). Hoe zorg ik voor de “tijd” om die individuele aanpak(“personalization”), die ik graag wil voor elk kind, ook krijg/maak.

Het betekent voor mezelf ook dat ik de ‘energie’ die ik heb gekregen van de reis, de lessen, gesprekken, tools(vertraagde tijd) etc. moet blijven koesteren, vasthouden en doorgeven!

Ook zou ik zelf wat vaker de gesprekken met kinderen aan willen gaan over wat ze willen, hoe ze het ervaren en wat ze anders zouden willen hebben/doen? Tijd hiervoor “maken” door minder te moeten (“less is more”)

Ik heb al een start met bovenstaande gemaakt, zowel in de klas als in het gesprek met mijn directie en paralleloverleg (en tijdens pauzes 😉 ). Mijn leiderschap hierin is dat ik zelf doe wat goed voor mij en mijn klas voelt (professionele autonomie), maar hier wel in overleg met collega’s wil blijven. Als kartrekker te fungeren en gezamenlijk tot nieuwe inzichten te komen!

 

Wat betekent dit voor mijn collega’s/ mijn school, en voor SKBO?; wat ga je daarvoor doen?

Ik wil ervoor gaan dat ik collega’s enthousiasmeer met mijn inzichten en energie. d.m.v. informele gesprekken, maar ook tijdens de komende studiedag.

Vanuit mijn school, Montessorischool Elzeneind, is de aanzet naar het herijken van onze Montessorivisie al gemaakt in het MACON. Ik geef daarbij mijn input, om zo vanuit mijn ervaringen en inzichten, gezamenlijk te komen tot de nieuwe beloftes aan …

Hierbij kan IK een vertaling geven vanuit de CESprincipes, maar daarbij wel uitgaand van de Montessori-bril die WIJ opzetten! Deze beloftes zullen gedragsindicatoren gaan opleveren waar alle leerlingen, leerkrachten (etc.) zich aan kunnen “beloven”. (“commitment to the entire school”)

 Algemeen: Je zou iedereen de energie willen geven om het onderwijs weer eens “opnieuw” te bekijken, (procesgericht te) reflecteren en met elkaar positief in gesprek te gaan om zo tot (creatieve) oplossingen te komen die toepasbaar zijn binnen het onderwijs dat wij met SKBO en op iedere individuele school (willen) maken. De onderwijsprofessionals die naar het kind kijken en mooi onderwijs vorm weten te geven gevuld met passie en weten waar ze het over hebben!

 Ik zou het gesprek over goed onderwijs ook willen mengen met het invoeren van Passend Onderwijs. Kijken naar kind behoeftes en hier de CESprincipes op een eigen manier in verweven zodat dit bij je eigen schoolconcept aansluit. Hoe kunnen we terug naar de basis en vanuit daar weer vertrouwen hebben in de aanpak.

Dit alles gaat al steeds meer vorm krijgen in het MACON! Ik ben dan ook blij dat ik hier gesprekspartner in ben binnen de school, MR, SKBO en GMR.

 En… dan blijft er nog zoveel over waar je het wel over zou willen hebben in dit verslag……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.