Individuele eindopdracht SKBO goes USA Chantal van der Steen

Individuele eindopdracht SKBO goes USA

Chantal van der Steen

20 november 2013

Wat was m’n vraag waarmee ik naar Amerika vertrok?

–       Mijn doel was om er in Amerika achter te komen hoe een leerkracht leerlingen kan begeleiden om bij hun intrinsieke motivatie te komen.

–       Hoe stimuleer je leerlingen dieper in te gaan op de stof die ze aangeboden krijgen. Vragen leren stellen. Onderzoekende houding.

 

Wat zijn de grote inzichten die ik heb opgedaan?

–       Duidelijk en consequent handelen door heel de school; regels en verwachtingen zichtbaar voor leerlingen en personeel. Bijvoorbeeld ook één aanpak oplossen ruzies.

–       Visie van de school duidelijk in één oogopslag. Heel de school ademt de visie uit.

–       Positieve aanpak; Laat kinderen reflecteren op hun eigen gedrag in plaats van zelf meteen aan te geven wat ze fout of goed doen. Regelmatig complimentenrondes houden in klas; positief klassenklimaat bevorderen.

–       Erkenning en herkenning; ken je kinderen. Weet wat ze bezig houdt. Ben oprecht geïnteresseerd in ze.

–        ‘Smash the silos’; vakoverstijgend werken. Projectmatig aan de slag gaan. Zo gaat het in het dagelijks leven ook.

–       Less u,s more them; Om die onderzoekende houding aan te wakkeren, moet je als leerkracht niet te veel op een presenteerblaadje aanbieden. Student als a worker en jij helpt de leerling daarbij in een ondersteunde rol en niet in een ‘aangevende’ rol.

–       De workshop tijdens de CES Conferentie over Vragen leren stellen, vond ik erg waardevol. De manier om leerlingen dieper te laten nadenken over de leerstof werd betekenisvol overgebracht. Deze manier van werken overbrengen op andere collega’s zou kunnen door middel van het geven van zo’n zelfde soort workshop. Carla en ik hebben hier al over gesproken.

–       Eigenlijk is me door de reis ook weer duidelijk geworden dat we het in Nederland echt heel goed hebben. Als je hoort dat op scholen die we bezocht hebben over de 90% van de leerlingen onder de armoede grens leeft….. De kinderen en wij mogen echt niet klagen en mogen meer dan tevreden zijn met de materialen en mogelijkheden die wij krijgen. We zijn stiekem echt verwend! We nemen dingen voor lief, die voor het gros van de wereld niet vanzelfsprekend zijn. We moeten echt meer waardering krijgen voor wat we hebben!!!!

afbeelding Chantal

Wat betekent dit voor mijzelf, persoonlijk, voor mijn leiderschap?

 

Ik denk zelf dat ik op sociaal emotioneel gebied bovenstaande punten wel uitvoer; ik zie de kinderen echt en benader ze op een positieve manier. Ruzies los ik op een reflecterende manier op, net zoals ik zag gebeuren in Amerika. Goed en fijn om dat ook eens van een derde te zien. Ik heb drie duidelijke regels in de klas en reflecteer hierop ook met de kinderen. Deze regels hangen aan de wand en de leerlingen kennen deze ‘vuistregels’ ook uit hun hoofd. Verder reflecteer ik vrijwel iedere dag met een complimentenronde (kan gedurende de dag zijn, maar ook aan het einde van de dag). Kinderen leren elkaar en zichzelf te beoordelen. Kinderen werken ook extra hard voor een compliment van een ander.

Wat betreft ‘Less us, more them’ en ‘Less is More’ heb ik nog een hoop te leren. Ik lever veel te veel aan, waardoor de kinderen afhankelijk zijn van mij. Ik ben er van overtuigd dat dat anders kan. Ik moet daarbij zelf wel een omschakeling gaan maken. Voor mijn persoonlijk leiderschap betekent dat dus dat ik er meer een ‘persoonlijk coachingsschap’ van moet gaan maken.

Wat ga je daarvoor doen?

Verbeteringspunten op cognitief gebied:

Als ik heel eerlijk ben, wil ik tot aan februari op dezelfde tour verder gaan werken (tot na eindcito groep 8). Daarna heb ik een aantal maanden de tijd om een omschakeling tot stand te laten komen, zonder dat er heel veel vanaf hangt. Hiermee bedoel ik niet dat ik maar wat ga ‘aanklooien’, maar voor mijzelf is de druk van het presteren er dan even af. Deze druk belemmert mij namelijk in het ontwikkelen van meer coachingsvaardigheden richting de leerlingen.

Wat betekent dit voor mijn collega’s/ mijn school, en voor SKBO?;

Voor de school en mijn collega’s betekent dit dat ik wel wil gaan aandragen dat we op een eenduidige manier zullen moeten gaan werken binnen school als het gaat om omgang met de leerlingen en met elkaar. Dit zorgt voor meer duidelijkheid, overzichtelijkheid en consequentheid. Hierdoor kan er een cultuurswitch plaatsvinden, waardoor er meer respect voor alles en iedereen binnen de school ontstaat.

 

Projectmatig werken staat al op de agenda van onze directeur. Concrete plannen liggen er echter nog niet. Een voorstel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om één dagdeel per week aan een project van een aantal weken te besteden. Een prject waarin verschillende vakken aanbod komen (smash the silos’. Hierover moet eerst intern gesproken worden, omdat dit best wel wat van collega’s vraagt.

 

Workshop voorbereiden voor collega’s met als doel de leerkrachten handvatten aan te reiken om leerlingen beter te leren vragen stellen.

 

Wat ga je daarvoor doen?

Presentatie geven aan leerkrachten samen met Carla over wat we gezien hebben in Amerika (voorbeelden hangen aan de 10 principes). Verder sowieso contact met Carla blijven houden onder andere, om inhoudelijk over de 10 principes te blijven praten, om een workshop voor te bereiden en te geven over ‘vragen leren stellen. Eigenlijk om alle inspiraties levendig te houden, zodat ze nadat ze doorgesproken zijn met het management van BS De Fonkeling, voorgelegd kunnen worden aan het team. Krijgen we het team mee??!!

 

Concreet:

–       Vaste regels en afspraken binnen school, die duidelijk zichtbaar zijn

–       Leerlingen laten reflecteren op eigen daden (format oplossen ruzies en format complimentenronde maken).

–       Visie duidelijk zichtbaar door de hele school (foto’s, quotes e.d.)

–       Voorstel projectwerk (vakoverstijgend) voorleggen aan directie

–       Leerlingen tot nadenken motiveren n.a.v. handvatten geleerd tijdens workshop over ‘vragen stellen’ en deze informatie overbrengen op leerkrachten. Verder leerkrachten in het algemeen informeren over indrukken Amerikareis.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.