Leervraag Edith

losse ces principes met tekstjes8

Vanzelfsprekend ga ik weer zoveel mogelijk met alle luiken, naar alle principes van essentieel leren, open de scholen in New York en Boston bezoeken. Waar ik veel op wil inzoomen is “committent to the entire school”. Omdat:

  • dit principe op onze scholen / binnen onze organisatie nog vooral wordt benaderd vanuit participatie van ouders / ouderbetrokkenheid > hoe zouden we verdieping kunnen maken op dat iedereen zich eigenaar weet van z’n school, van wat er gebeurt, van wat eenieder daaraan bijdraagt, van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Hoe stoeien onze Amerikaanse collega’s daarmee wetende dat teams heterogeen van samenstelling zijn. Hoe worden die verschillen juist gehonoreerd in het realiseren van betrokkenheid en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen.
  • ik nieuwsgierig ben naar of én hoe de invulling van dit principe bijdraagt aan het daadwerkelijk ervaren van eigenaarschap van de professional over zijn beroep, de invulling ervan in de pedagogische relatie met z’n leerlingen maar ook met collega’s. Ontwikkel je zo lef in loslaten (de externe norm en/of aanpak die in al het handelen lijkt ingeslopen) en in ontwikkeling van eigen en gezamenlijke normen ?
  • we staan voor het opstellen van nieuw strategisch beleid per 1 januari 2016 as. En ik het in dat verband zo essentieel vind dat eenieder zich daar eigenaar van weet….