Reflectie Bezoek Central Park East School 27-10-14 door Marion

Het bezoek aan de eerste school, Central Park East.
Een bijzonder ontvangst, met wat onduidelijkheid en een mooie weekopening in de aula/schouwburg van de school. Een uitgebreid gesprek met de oud-directeur, daarna wat ik graag wilde zien: de klas, de interactie tussen leerkracht en het kind. Een bijzondere ochtend, met aansluitend een gesprek met de leerkrachten. Bevlogen leerkrachten, die houden van hun vak en het beste uit ieder kind willen halen.

Mijn belangrijkste inzicht van deze dag is mede gevormd door de volgende uitspraken en observaties:
‘Als je het kunt laten zien, hoef je het niet te zeggen’.
‘Mijn taak als leerkracht is het stellen van de juiste vragen om de kinderen te laten reflecteren op hun werk’.
‘Werken vanuit verwachtingen, niet vanuit regels, voor iedereen, kinderen, leerkrachten én ouders. Drie regels: listen, think, participer’.
‘We kijken niet wat de kinderen wel of niet kunnen, maar wat ze doen’.

Ik vond het een hele inspirerende dag, ik heb genoten van de leerkrachten, het gesprek met een vader, de kooklessen, de grote lokalen, de motiverende kinderen en wat ik verder heb gezien op de school. Ik heb een hoop gefilmd.
Vooraf had ik hoge verwachtingen van de school. Er zijn voorgaande jaren meerdere collega’s naar de school geweest, ik heb mooie verhalen gehoord, vandaar dat mijn verwachtingen hoog waren. Het bezoek aan de school heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ik merk dat ik het wel nog een plaats moet geven: wat neem ik nu mee? Mee naar de praktijk op onze school, maar ook wat neem ik mee in mijn ontwikkeling als professional en mijn visie op onderwijs.
Vragen waar ik deze dag mee wil afsluiten. Morgen staat er weer een scholenbezoek gepland en ik ben erg benieuwd wat deze school me zal brengen.

IMG_0656.JPG