Reflectie Bezoek Central Park East school 27 -10-2014 door Gerda

De inloop startte met vrolijk gezang in de aula, waar ouders en kinderen op maandag de week gezamenlijk beginnen met muziek en zang. Kinderen zongen solo of samen liederen en werden begeleid door het pianospel van de muziekdocent. Swingend, aanstekelijk en mooi!!

Daarna kregen we een stuk geschiedenis te horen over de school, over de grondlegster Debby Meyer. Dit vond plaats in de teamkamer alias bibliotheek van de school.

Nu de groepen in:
Wat mij meteen pakt is de enorme betrokkenheid van leerkracht en leerlingen, rust, gigantisch oude lokalen en hier en daar volgepakte hoeken, veel kijkwijzers aan de muren. Iedereen gaat door met wat hij of zij doet en stoort zich niet aan bezoek. Vragen van mij aan kinderen worden uitgebreid beantwoord soms ook met een wedervraag.

Welk inzicht, welke overdenkingen neem ik mee van deze school:

Alle leerkrachten kennen hun leerlingen door en door (er wordt in september en oktober uitgebreid aandacht besteed aan activiteiten, zodat leerkrachten de kinderen en hun ouders leren kennen) en weten welke ouder ze voor hulp in de groep kunnen vragen.

Uitgaan van wat de kinderen kunnen, ze uitdagen en het denkvermogen prikkelen met een verrassend ‘vraagstukje’.

De relatie : niemand gaat na de les het lokaal uit zonder de leerkracht te groeten.

Er zijn 3 regels op school ( ze hangen in bijna ieder lokaal)
luister / denk / participatie
Steeds uitgaan van de stilte:
” stillness is a way to make contact to your brains”
Vanuit de stilte luister je, je denkt na en gaat vervolgens participeren !!

Kinderen weten elkaar te bevragen en te helpen en hebben de leerkracht alleen nodig als ze er zelf niet uitkomen.. Door het stellen van de juiste vragen. Geweldig, dit zit dieper dan middel voor zelfstandig werken.

IMG_0701-1.JPG

Zoveel indrukken, zoveel mooie dingen gezien waar ik iets mee kan..

Morgen weer een nieuwe dag, dan op een school in the Bronx

IMG_0676.JPG