Reflectie Central Park East door Thea

Vandaag ons eerste schoolbezoek.
We werden ontvangen door de directeur die ons direct meenam naar een grote zaal, waar alle leerlingen, leerkrachten en belangstellende ouders met elkaar een zangbijeenkomst hadden. Dit vindt iedere maandagmorgen plaats. Hiermee wordt de betrokkenheid met elkaar, ouders en school al vorm gegeven.
We werden aan iedereen voorgesteld. Hierna hadden we in de leerkrachtenkamer een gesprek met Jane, een voormalig directeur van de school. Zij vertelde ons veel over de historie van de school en de visie, de organisatie en de spanning tussen de regels van de overheid en de vrijheid van onderwijzen.
De school is geen CES school meer, maar de manier waarop lesgegeven wordt, omgegaan wordt met elkaar, de rol van de leerkracht, de wijze waarop de leerlingen aangemoedigd worden om te denken gaven mij de indruk dat de principes van CES hier nog zeker aanwezig zijn.
Na de uitleg zijn we klassen ingegaan. De leerkrachten en leerlingen zijn heel gastvrij, we mochten overal komen kijken en in gesprek gaan met leerlingen en leerkrachten.
Zaken die indruk op mij gemaakt hebben zijn:
Er wordt met veel materialen gewerkt. Lesboeken heb ik niet gezien. In de lokalen vind je niet voor ieder kind een tafel en een stoel. Activiteiten met de hele klas worden zittend op de grond gedaan, er wordt uitgenodigd tot nadenken en delen van kennis met elkaar.
Er gelden slecht drie regels in iedere klas nl. ; LISTEN, THINK en PARTICIPATE.
Op Central Park East komen de kinderen op de eerste plaats. De focus ligt op wie ze zijn en wat de kinderen kunnen en niet op wat een leerling niet kan!
Leerkrachten oordelen niet, maar helpen de leerling op weg. De leerlingen wordt al vroeg geleerd elkaar te helpen door vragen te stellen aan elkaar. Komen ze er samen niet uit dan roepen ze de hulp in van de leerkracht.
Er wordt veel gereflecteerd.
De leerlingen schrijven dagelijks een journal; ze schrijven over wat ze gedaan hebben, hoe ze het gedaan hebben, wat ze geleerd hebben. Het proces. De leerkrachten schrijven hier weer een reflectie op voor de leerling. Wanneer een leerling zijn of haar product toont aan de anderen kunnen de andere leerlingen en de leerkracht hier vragen over stellen. Er wordt niet beoordeelt, maar op weg geholpen. Van elkaar en met elkaar leren is belangrijk in deze.
Twee keer per jaar schrijft de leerkracht een rapport, er worden geen cijfers gegeven, maar een beschrijving van de leerling. Dit rapport wordt gedeeld met de ouders en leerling in een familyconference.
Ik heb al zoveel gezien, zoveel indrukken. Zaken die zeker te maken hebben met mijn leervragen in combinatie met enkele CESprincipes.Het was een inspirerend bezoek vandaag. image