Leervraag Huub en overdenkingen

Leervraag Huub

Onze ouders, kinderen en team zijn bewust van de keuzes die we als school hebben gemaakt. Keuzes om onze kinderen een aantal, zoals je dat zo mooi kan zeggen, softe competenties/vaardigheden mee te geven op hun weg naar volwassenheid.

Competenties als respect, durf, moed, normen en waarden, begrip voor een ander, creativiteit, communicatie, kritisch denken en samenwerking. Een aantal van deze competenties noemt men ook wel 21 Th Century Skills, oftewel competenties die men in de toekomst meer dan nodig zal hebben!

Onze kinderen maken de toekomst en daar moeten we ze voor klaarstomen!

De term “21th Century Skills” zag het levenslicht in de USA. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe de CES-scholen de CES-principes “Commitment to the entire school” en vooral “Less is more!” door vertalen naar deze skills en vooral de manier waarop ouders daarbij betrokken worden. M.n. het eerst genoemde CES-principe ”Commitment to the entire school” is voor mij het meest interessante principe waaruit ik inspiratie en ideeën denk op te gaan doen!

Daarnaast….New York en Boston zijn natuurlijk steden die zo internationaal en werelds georiënteerd zijn dat zij “The place to be” zijn!

Speciale aandacht is er vanuit medereiziger en directe collegae Ruud voor de wijze waarop Kunst & Cultuur verweven worden in het onderwijs, het principe “less is more” is leidend om de juiste keuzes te maken en te voorkomen dat “het bordje” te vol wordt.

Meer aandacht voor kwaliteit dan kwantiteit!

We gaan genieten!

CPE 1 is een school waar de ouders een belangrijke rol spelen, talenten
van de ouders worden benut om doel te bereiken. Het vertrouwen van de ouders wordt opgebouwd en benut om een wij-gevoel te creëren.
Opmerkelijk is dat een speciaal persoon met een speciale opdracht de intermediair is tussen team/school en de ouders, commitment to the entire school krijgt zo een gestructureerd karakter. Er worden veel momenten gecreëerd om dat vertrouwen en die relatietests bouwen en te benutten. Uitgangspunt is het gedeelde belang, nl de Kids een omgeving te bieden die proactief kansen creëert en vooral benut!
Als school /team tracht men eerlijk en realistisch te zijn over de kansen die Kids iha en individueel heeft, dat bouwt vertrouwen! Het maximale halen uit Kids zonder “rare” dingen te doen!
vrijwilligers wordt gevraagd eerst andere Kids te helpen alvorens het eigen kind te helpen, zo ondervangt men eventuele kritische commentaren.
De Parent Coordinator is uitermate enthousiast en wil graag delen met andere ouders, zeker ook vanuit onze cultuur, onze ideeën en onze aanpak. De digitale tools zullen daarbij een majeure rol spelen en maken het gemakkelijk aspecten uit te wisselen. Ook een Europees platform zou een financiële rol kunnen spelen om ook ouders uit te wisselen.
Ook de leerkrachten zijn gemotiveerd verder te leren en zaken op te pakken om de omgeving te optimaliseren voor de Kids, een bezoek aan Oss zou een mogelijkheid kunnen zijn, ook Kids die Engels en Spaans spreken zijn daarin eventueel erg waardevol.
Wil je Kids wereldburgers maken, moet je ze ook breder
Kennis laten maken met de wereld!

Laboratory School of Finance & Technology
Een middle school die tracht de brug te slaan c.q. te zijn vanuit het PO naar het VO. Ook hier wordende relaties met ouders opgebouwd door het behalen van vertrouwenwekkende en realistische resultaten. Ook de Parent Coördinator speelt hierin een belangrijke rol.
Opvallend in het beleid was het snel terugkoppelen van alle aspecten die van belang zijn voor het kind, feedback op resultaten, op gedragingen, op de gelijkwaardigheid van de Kids.
Ook het creëren van een motiverende en stimulerende omgeving biedt kansen die in onze omgeving toe te passen zijn, het uitreiken
Van boeken zou ook in Nederland een goede stap zijn met goede afspraken over het gebruiken ervan, voorlezen aan Kids etc.
De bewustwording van onze ” betere ” omgeving met betere randvoorwaarden, zouden we als onderwijsprofessionals moeten koesteren en op en top gebruiken, vele kansen liggen er al! Nu nog gebruiken!

Mission Hill, “The last stop” of ” The Beginning” ?

Natuurlijk, zoals zo vaak, afhankelijk vanuit welk standpunt je het bekijkt.
Kids die met veel zorg worden opgenomen in een school die daadwerkelijk als laatste station WEL met hun aan de slag wil en kan versus
Het weer genieten van het kind door te ervaren hoe het is weer te groeien en te leren……de start van een ” beter leven”…

Mission Hill nodigt ouders uit om hun talenten te gebruiken en bijvoorbeeld workshops te geven voor de Kids…hoe mooi is dat!

Mission Hill heeft de vrijheid verdiend om autonoom hun onderwijs te mogen vormgeven en de Kids profiteren daarvan!
Deze redenen hebben we bevraagd. De voornaamste redenen liggen op het vlak van special needs, ouderbetrokkenheid en arts. Het team slaagt erin toch, naast de special needs van kids, toch tijd te creëeren voor Arts, differentiatie, deskundigheidsverbetering, informatie naar ouders toe, individuele portfolio’s en voldoende resultaten voor de Kids i.h.a.
Een van de extra redenen is om als team de verantwoordelijkheden toch strak en snel aan te pakken. Meerdere teammeetings dienen ertoe alle problemen bij de Kids en benodigde kennis en vaardigheden samen op te pakken. Volgens de leerkrachten maakt dit dat de gedeelde verantwoordelijkheden opgepakt worden en men een wij-gevoel creëert!
Kijkt men naar uren of kijkt men naar problemen die aan te pakken zijn? Nee, men kijkt naar wat je als leerkracht aan verantwoordelijkheden
Moet oppikken en samen de juiste antwoorden beschrijft, plant en doet!

Het team voelt, beschrijft, erkent en pakt om wat de kinderen nodig hebben en men zoekt gezamenlijk naar de oplossingen en de keuzes die daartoe nodig zijn,
Go For it!
Deze mentaliteit is kopieerbaar en de basis voor juiste keuzes maken in het curriculum en de aanpak. Respect, integriteit ” and strive For exellence wordt door het gehele team nagestreeft. Wat een school, wat een team!

Parker High:
Wat een dag!
‘ s Morgens om 07.25 vertrekken voor een historische dag, waar Parker High en Cambridge een primaire rol spelen.
Jammer genoeg wat te laat aangekomen, maar toch een prima programma kunnen volgen, m.n. geregeld door Carolien Beastley, ter zijde gestaan door principal Todd Sumner. De intro met onze vragen en de informatie van PH zelf zorgde al voor enthousiaste reacties!
Goed dat er gesprekken konden plaatsvinden met leerkrachten, ouders, leerlingen en stafleden, een compleet beeld dus en elk gesprek, elke discussie, elke geleding etc. zorgde voor een glimlach op onze gezichten!
Beter dan ooit kwamen de principes uit de groepsbezoeken en de interacties naar voren en goed om ook te begrijpen uit het gesprek met m.n. Todd, dat er een sterke basis is voor de principes, breder dan ooit, daardoor ook ietwat kwetsbaarder maar in praktijk levendiger dan zelfs gedacht.
Goed dat we mede daardoor zelfs zo enthousiast werden om woorden als ” samenwerking” , continuïteit , en ” toekomst” positief in te vullen.
Terugkijkend op de bezoeken zat er een stijgende lijn in in wat we zagen en wat we ermee willen en kunnen.
Goed om e.e.a. Voor mezelf en mijn school, samen met Ruud, op een rijtje te zetten en stap voor stap de principes verder vorm te geven.
“Less is more” heeft voor ons de drang teweeg gebracht om inderdaad meer te focussen op gepaste kwantiteit en noodzakelijke kwaliteit. O.a. Het schema met keuzemogelijkheden voor de leerlingen, bouwen aan relaties tussen Kids en leerkrachten en tussen ouders en school zijn prikkelend genoeg om daarmee aan de slag te gaan.
” Commitment to the entire school” is van een vage en marginaal ingevulde praktijk een must geworden. Contacten tussen ons en de scholen, met de leerkrachten en de ouders zullen middels een praktische samenwerking beter van omvang en kwaliteit worden en dat vooruitzicht smaakt naar meer!
Het enthousiasme van de groep en de begeleiding zorgde voor een sfeer en een saamhorigheid die producten gaat afleveren waar wij, onze Kids en onze ouders gegarandeerd van gaan profiteren!
Indrukwekkend wat we hebben gezien en gehoord en nu: aan de slag!

Vanavond spreken we de resterende gebeurtenissen door, zorgen we voor een heldere aanpak en een perfecte follow-Up nu en in de komende weken.
Initiatieven worden al breed ondernomen!

Ik verheug me al op de komende tijd!
Geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.