Vaardigheden voor de toekomst. Reflectieverslag Nancy @ikc regenboog .

 image

Welke opvatting de mensen ook mogen hebben over de belangrijkste functie van het onderwijs, ze zijn er toch op zijn minst over eens dat leerlingen moeten leren denken. In een samenleving waarin de veranderingen zo snel optreden, kunnen individuen niet afhangen van vaste regels of tradities bij het nemen van beslissingen. In een dergelijke samenleving is er een begrijpelijke bezorgdheid dat individuen in staat moeten zijn om intelligent onafhankelijk te denken. Hilda Taba (1902-1967) Amerikaans Pedagoog.

image

Vanuit mijn brainstormsessie in vertraagde tijd New York en vertraagde tijd Boston een verslag over wat betekent het nu voor mij?In ieder geval even de tijd nemen voor bezinning.

Wat heeft de reis mij gebracht?

Wat wil ik?

Wat denk ik

Wat  wil ik gaan doen, bereiken? Want ik kan het wel zeggen maar je moet het doen, zijn. Zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Vanuit alle informatie blijven nog veel ideeën staan en zijn echt niet vergeten maar ik wil ook vooral kijken wat betekent het voor mij, wat wil ik, wat zijn mijn gedachten en wat ga ik DOEN. Dit alles is niet “De enige juiste weg”. Het is een weg die ik vragend wil bewandelen, vragen vanuit mezelf maar zeker ook vanuit mijn werkomgeving. 

image

Wat wil ik:

 • Ik wil graag dat kinderen eigenaar kunnen worden van hun leerproces. Ik wil daar binnen studiedagen en onderwijsoverleg tijd aan besteden door samen met het team hier over te praten en een vertaalslag te maken naar onze leerlingen op IKC Regenboog.
 • Ik wil dat we ons bezinnen op het aantal regels binnen de school.

image

 • Ik wil dat we kijken naar het pedagogisch handelen van het team, is onze toolbox genoeg gevuld of hebben we meer nodig. Is er iets meer naast of in plaats van de vreedzame school nodig? Of zit het meer in het gedrag van ons allen in ieder moment? Het zou fijn zijn om daar eenduidige richtlijnen voor te vormen maar bovenal gaat het om ons gedrag.
 • Ik wil dat er op ons IKC plek is voor ieder kind, kijken naar wat er nodig is en denken in kansen.
 • Ik wil tijdens mijn werktijd met kinderen, kinderen beter bevragen, betrekken bij hun eigen leerproces. Ik wil gaan werken met het GROWTH model voor onze kinderen die meer stof aan kunnen.

IMG_0382-0IMG_0381-0

 • Ik wil coaching van Nora de Booij om mij leerproces in het stellen van vragen om meer diepgang bij kinderen te creëren en kinderen te laten reflecteren op hun proces en leren.
 • Ik wil dat kinderen meer als expert van eigen leren moeten worden gezien. Ik moet dat ook middels vragen naar boven krijgen en leerkrachten laten zien welke mooie kansen dit biedt.

ask_an_expert_logo_color_1

 • Ik wil dat we toetsen gebruiken als middel tot reflectie en interventie en tevens kritisch blijven over welke toetsen, waarom. Ik wil niet toetsen om te benchmarken.

Wat denk ik:

 • Hoewel ik dacht altijd vanuit de kinderen te denken, zie ik dat ik soms toch nog te veel neig naar wens van de leerkracht zonder daar kritische vragen over te stellen. Uit welke behoefte de vraag van de leerkracht voortkomt en deze te relateren aan het doel dat we wensen te behalen voor de leerling. Tevens moet ik blijven vragen welke doel welke actie dient. Voor ieder kind een plekje is niet automatisch een stoeltje en een tafeltje ( Mission Hill, Central Park East).
 • Ik denk dat het verschil er tussen leerkrachten er mag zijn maar dat het verschil in leerkrachten nooit ten koste mag gaan van de kinderen. De leerkracht moet niet denken voor de kinderen maar vragen aan, de kinderen kunnen enkel dan eigenaar worden van hun leren. Uitgangspunt voor handelen moet zijn, de leerling! Wat heeft het kind nodig en wat houdt ons tegen om daar aan tegemoet te komen? Blijf kritisch denken met zijn allen maar vooral out of de box. Ja maar….wat als alles lukt.

image

 • Ik denk dat we als we ouders hierin mee kunnen krijgen we ook meer betrokkenheid krijgen van ouders en kinderen. Andere ouder betrokkenheid, ouders laten facebooken namens school. Foto”s maken en erbij laten schrijven.
 • Ik denk dat het Ces kansen biedt om met heel IKC op te pakken (eigenaarschap van leerlingen en leerkrachten/ pedagogisch medewerkers).
 • Ik denk dat we met het IKC meer out of de box kunnen denken en dat ik daar me heel erg bewust van moet zijn dat we echt niet alle mogelijkheden steeds bekijken. Ik denk dat ik hiervoor meer ” denktijd” voor mezelf moet inlassen . IB -er in de voorschool.
 • ik denk dat we kinderen meer moeten toerusten met tools van kritisch denken, essentiële vragen stellen en aan de slag gaan met Habits of Mind en Habits of Work.
 • Naast wat we van de kinderen vragen moeten we ook kritisch naar ons zelf kijken. Doen wij dit wel, wat zijn onze Habits of mind en Habits of Work,  Zeg wat je doet en doe wat je zegt ( keep is  it simple).
 • Ik denk dat ik meer samenwerking moet creëren tussen onze leerkrachten en andere leerkrachten (naast Teugelaar ook scholen met ander onderwijsconcept zoals Montessori en Tweede stroming). Leren van en met elkaar!

IMG_0398

Wat ga ik doen:

 • Ik ga coaching aanvragen om mijn eigen leerproces vorm te geven, Middels video opnames mijn eigen leren vast leggen en reflecteren met Josephine (mijn Amerika maatje) op mijn eigen handelen. Daarnaast wil ik coaching van Nora de Booij in een groep mensen (bij voorkeur CES groep) om de inspiratie warm te houden.

image

 • Ik merk dat ik in mijn  werk door de ” waan van alle dag” de kans loop al het mooie wat ik gezien, gevoeld en ervaren heb “kwijt”  te  raken. Ik zal me daarom inzetten om  Ontmoetingsbijeenkomsten te organiseren  en op inhoud  te vorm geven. Daarnaast een blog bij houden voor mezelf waarop ik activiteiten plaats die CES zichtbaar moeten maken voor mezelf en anderen en zo steeds bezig blijf met reflecteren op mijn eigen handelen. Daarnaast zal ik deze activiteiten ook op twitter vermelden. Ik schrijf een stuk in de info-mail naar ouders over de SKBO- studiereis.
 • Ik ga meer in de groepen werken met kinderen.
 • Ik ga werken met een vernieuwde BOF-training
 • Ik ga werken met kinderen die uitdaging nodig hebben volgens het GROWTH model.
 • Ik zal steeds enthousiast de ervaringen die ik heb gezien delen in mijn gedrag, in mijn vragen in mijn observaties.
 • In het kader van passend onderwijs wil ik steeds blijven bekijken hoe wij als IKC Regenboog van toegevoegde waarde zijn voor onze leerlingen en ouders.
 • Binnen de groepsplannen en individuele handelingsplannen kijken naar ” Less is More” .

Uiteindelijk gaat het vooral om:

wpid-20141101_102654-1.jpgimage

Ik wil mijn collega’s van SKBO bedanken voor deze inspirerende studiereis Gerda, Cita, Michael, Ruud, Karin, Hannie, Marion, Anouschka, Walthéra, Liesbeth, Thea,  Josephine , de organisatie Nora, Vera en Huub en natuurlijk Edith.

11 gedachten over “Vaardigheden voor de toekomst. Reflectieverslag Nancy @ikc regenboog .

 1. Dank je wel Josephine, vandaag had onze onderwijsasssitente met 2 kinderen apart ook de vragende wijze gehanteerd en gestart met verwondering. Leuk om te zien… En terug te kunnen lezen.

 2. Mooi verslag Nancy. Mooi om met IKC REGENBOOG verder te gaan werken aan wat je allemaal beschrijft. Ik krijg er helemaal zin in!

 3. Dag Nancy,

  Uitgebreide en heldere evaluatie! Wat betreft kritisch denken/ growth mindset, goed om mee te nemen in de visiebijeenkomst in januari.

  Groetjes,

  Margje van Muiswinkel (vervanger Martine Amsing)
  KPC Groep

 4. Dag Nancy,
  Wat een mooie reflectie heb je gemaakt en wat heb je een hoop plannen! Terecht merk je al op dat de waan van alledag het gevaar met zich mee brengt dat deze mooie gedachten, wensen en doelen uit het zicht raken. Als ontmoetingen, bloggen, twitteren en coachende gesprekjes bijdragen aan het behouden van het mooie gevoel, dan werk ik daar graag aan mee! Misschien dat we dan wel even Less is more erbij pakken? Aken en Keulen zijn ook niet in één dag gebouwd… 😉 Maar heerlijk om je bevlogenheid eraf te voelen spatten!

 5. Dag Nora,

  Bedankt voor je reactie, stond ik vandaag op het KPC – lijstje. Twee reacties vanuit het KPC honk😜.

  Het zit voor mij ook niet allemaal in grote dingen, kleine stapjes, kleine veranderingen hierin zijn voor mij al belangrijk. Ik geef me zelf hierin een jaar voor de eerste schreden, tot aan de nieuwe reis.
  Een plan opzet maken voor steeds een jaar is denk ik goed passend bij Less is More.
  Steeds terug kijken naar wat wil ik, wat kan ik en hoe ga ik het doen.
  Het is ook meer mijn eigen mijn ” Mindset” bewaken en daar mee bezig zijn. Het innerlijke proces. Binnen het MT heb ik gevraagd om jouw coaching voor 2015-2016 ook weer zo”n stap, maar wel binnen de schoolse context.
  We gaan onze visie op leren samen met IKC op de kaart zetten, dat zou een grote stap zijn.
  Zin in!

 6. Dag Margje,

  Ik ken je nog wel niet maar heb al wel van je bestaan vernomen, binnen onze neer te zetten visie, wil ik graag input vanuit Amerika neerzetten.
  Fijn dat je zo dan alvast meeleest in mijn gedachtenwereld vanuit Amerika.
  Een belangrijk punt vind ik het bioscoopgedrag van de kinderen in te perken en ze vaardigheden aan te leren waardoor ze meer eigenaarschap krijgen over hun leren.
  Dat zou een mooie opbrengst zijn.

  Ik heb er zin in.

 7. Zo’n nieuwe visie biedt altijd weer volop nieuwe kansen en vooral nieuwe gespreksstof. Goed in gesprek met elkaar, zeg ik! Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.