Eindverslag Anouchka van de Coolwijk

naamloos2

Ik heb in Amerika vooral erg veel mooie dingen gezien die ik graag in de praktijk zou brengen.

Zoals;

Meer ouder betrokkenheid creëren. Ik wil graag gaan proberen om ouders meer te betrekken bij mijn onderwijs. Ze meer uit te nodigen in de klas om samen met de kinderen een activiteit te doen, ze ergens bij laten begeleiden enz. Ik ga vragen waar ze zelf goed in zijn en wie het leuk zou vinden om te begeleiden en waarin ze dat dan zouden willen/ kunnen. Tevens wil ik de ouders meer laten zien wat er in de klas gebeurd door meer foto’s/ filmpjes te maken en die toe te sturen. Door de kinderen eens een kaartje/ mailtje naar huis te laten sturen en wat meer in de expres te schrijven van wat wij allemaal hebben geleerd de afgelopen periode of juist wat er de komende periode gaat komen.

Creatief leren hoeft niet altijd in de vorm van handvaardigheid of tekenen te zijn. Dit kan op heel veel verschillende manieren zijn. Door bijvoorbeeld recepten te schrijven of uit te rekenen, door gedichten te schrijven waar zoveel mogelijk woorden uit een bepaalde spellingscategorie in terug moeten komen, door alleen een som op te schrijven en de kinderen er zelf een verhaaltjes som bij te laten bedenken. Ik zou graag elke dag minimaal 1 keer een opdracht op de creatieve manier aan willen bieden.

Het loslaten van de methodieken en het meer kijken naar de onderwijsbehoeftes van kinderen en de Tule doelen. Omdat dit voor mij toch wel een hele moeilijke is….het los laten van het vertrouwde en bekende. Kies ik ervoor om dit bij rekenen toe te gaan passen. Deze opdracht kan ik samen met mijn parallelgroep uit proberen gesteund door onze rekencoördinator.

Het bijna dagelijks aanbieden van gym en bewegingsonderwijs. Het hoeft niet altijd een volledige gymles te zijn maar een half uurtje bewegen d.m.v. oefeningen of een spel is al voldoende. Om de kinderen actiever bezig te laten zijn, zichzelf even lekker kunnen uitleven, ze vreugde laten beleven aan het bewegend bezig zijn, succeservaringen op laten doen, ze leren op een andere manier met elkaar omgaan bv. samenwerken, regels respecteren en omgaan met winst of verlies, ze leren rekeningen houden met elkaar, de motorische vaardigheden van de kinderen proberen te verbeteren en daarnaast kan het zo zijn dat je door veel verschillende activiteiten aan te bieden kinderen motiveert om meer te gaan bewegen en sporten en dat lijkt me in deze tijd een heel belangrijk doel.

En een mens mag altijd wat te wensen over houden….. en dat is: Het hebben van een moestuin en het leren bereiden van voedsel met de kinderen om de oorsprong van voedsel te ondervinden, het groeiproces mee te maken, het leren lezen en  volgen maar ook aanpassen van een recept, het om leren gaan met keukenmaterialen en het leren over gezonde voeding en wat dit met je doet.

Naast al deze mooie voornemens wil ik graag met mijn team gaan kijken welke CES principes we al raken en wanneer. Ik wil kijken naar waar we nog wist kunnen halen en waarop. Maar het belangrijkste is dat ik dit samen met het team wil doen. We moeten het samen gaan voelen, het samen willen beleven en het samen willen maken. Alleen dan lukt het. Dat heb ik op alle 4 de bezochte scholen gezien. Je kunt iets niet in je eentje, je moet er samen voor gaan!

naamloos

3 gedachten over “Eindverslag Anouchka van de Coolwijk

  1. Fijn om te lezen. Mooi verwoord ook Anouchka. Het komt echt van binnenuit lees ik en merk ik. We zijn al met drieën geïnspireerd en kunnen het verschil maken. We laten ons zien en horen. Ontdekkend leren en daar creatief mee omgaan wordt een heel mooi doel voor de komende jaren.

  2. mooie en ook stevig concrete voornemens! In dat samen (mee) waarmaken binnen je klas, je school, mooi een beroep doen op de collega’s in je school en/of bij de collega’s die met je ginds waren; ik zou me zo maar voorstellen dat er goede verbanden te maken zijn. En als jij wilt… dan wordt het waarheid!

  3. Hai Anouchka, Mét muziek en plaatjes wordt jouw reflectie helemaal een totaalbeleving! Dagelijks minimaal 1 opdracht op creatieve wijze aanpakken. Wat een mooi, concreet en realistisch doel! Deel ze (en de reacties van de kinderen) regelmatig met ons en binnen je team. Dan inspireer je vast anderen en steek je ze aan om het ook te gaan doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.