Een maand later… door Michael

Een maand na de mooie ervaringen in New York en Boston tijd om te reflecteren op mijn persoonlijk voornemens die ik opschreef in de bus van New York naar Boston en op het vliegveld van Boston.

Mijn inzicht en mijn overtuiging is tijdens en na deze studiereis meer vergroot dat dat wat we gezien hebben ook echt deugt! Het kind staat centraal. Leerkracht is een begeleider bij het leerproces van de kinderen. Het onderwijs is een proces waar kinderen eigenaar zijn van hun leren en door het stellen van vragen (zonder oordeel positief of negatief) dieper leren. Reflecteren is het sleutelwoord. Sinds ik terug ben stel ik in mijn lesgeven meer vragen en maak expliciet meer tijd voor de reflectie. Learning to use one’s mind well! Kinderen meer eigenaarschap geven aan hun leren en hun leertijd. Ik wil kinderen leren hoe te denken in plaats van wat te denken. Met de kinderen die ik tijdens mijn ondersteuningsuren begeleid heb ik gesproken over de drie basisafspraken zoals deze op Central Park East betekenis hebben. Luister, denk en doe mee! Dat wat we besproken hebben is zichtbaar opgehangen en komt iedere keer terug. Die posters op de ramen zullen een volgende keer nog meer gevuld zijn met dat wat de kinderen zelf aandragen! Mooi proces…ik geloof erin! En daarom wil ik daar voor blijven gaan… Dingen die deugen zichtbaar maken!

Dankjewel alle medereizigers en organisatie voor een fantastisch inspirerende week!

image image image image image image image image image

5 gedachten over “Een maand later… door Michael

  1. Hoi Michael, Wat een super mooie foto’s heb je gemaakt. Luister, denk, doe mee spat er vanaf!
    Als jij dit van belang vindt dan kun je het wellicht ook een plaats geven in het Macon van Het Molenveld. Op die manier kun je er lange termijn doelstellingen en acties aan verbinden die van belang zijn in de school en op die manier kun je wellicht ook je teamleden verder enthousiasmeren. Succes! Groetjes van Sandra.

  2. Dag Michael, leuk om te zien waar je meteen geïnspireerd mee aan de slag bent gegaan op je school. Je enthousiasme tijdens de reis (en erna) voor het creëren van meer eigenaarschap bij kinderen is echt heel mooi om te zien! Learn to use one’s mind well is op Het Molenveld in enthousiaste en goede handen!

  3. Dag Michael, wat mooi om te lezen en te zien hoe je met jouw praktijk aan de slag bent gegaan. Een vertaalslag hebt waar je direct mee kunt werken. Je bent een enthousiast, een van de weinige zaken waarin Less niet more is 😃!
    Hoop dat je enthousiast gaat twitteren en dat ik nog veel van je mag lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.