Walthéra eindreflectie

IMG_0172
Wat heeft deze reis mij gebracht??
Think, listen and participate!!!
Wat een geweldige regel, een waar je binnen iedere vorm van onderwijs iets mee kunt. Of je nu praat op individueel niveau, groepsniveau of op management niveau. Als je deze 3 principes hanteert krijg je respect, informatie, deel je afspraken en kun je groeien in datgene wat essentieel is binnen je eigen organisatie.

IMG_0048

Daar waar leraren werken met respect voor leerlingen, krijgen leerlingen het gevoel, dat zij mogen zijn wie zij zijn. Dat zij mogen groeien met datgene waar zij in geloven en waar zij naar toe willen.

De leerkracht is de coach, die de leerlingen laat geloven in zich zelf en in zijn ontwikkeling. Op die manier krijg je draagvlak en stimuleer je de intrinsieke motivatie van waaruit de “drive” ontstaat om voor zich zelf te leren.
Door de stappen en manieren van werken te visualiseren, kunnen leerlingen steeds terug kijken op datgene wat is afgesproken en op datgene waar zij in geloven.

 • ” Use your mind well”, de habits of mind en de habits of learning; op kind- en leerkrachtniveau en managementniveau. Hoe mooi is het dat je deze principes op alle lagen van de werkvloer kunt toepassen.
 • “Commitment to the entire school”
  Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de school en het onderwijs. Ouders worden veelvuldig betrokken bij alles wat betrekking heeft op de school en het onderwijs. Door ouders te betrekken bij buitenschoolse activiteiten wordt de school ook echt van hen.
 • “Het portfolio” wordt op de scholen op verschillende manieren ingezet. Het is hier duidelijk een groeidocument met alle creatieve vormen van leren bijeen gebonden. Leren is dus meer dan kennis vergaren!!!!!!

Wat is blijven hangen????wpid-20141101_102654-1.jpg
• Respect, respect, respect!!!
Het is zo mooi om te zien, dat leraren echt geloven in leerlingen. Geloven in hun eigenheid, in hun onderscheidingsvermogen, vormen van intelligentie, de tijd, die zij nodig hebben. Het positief benaderen van leerlingen brengt met zich mee, dat leerlingen zich kwetsbaar op durven te stellen en steeds actief mee willen denken en participeren. Als je dit als grondhouding hebt, kun je heel erg veel bereiken.
• Het debatteren
Door leerlingen al op jonge leeftijd kennis te laten nemen van debatteren, geef je ze de kans om steeds mee na te denken over datgene wat echt belangrijk is voor hen en hun omgeving. Verwoorden wat je denkt en hoe het komt, dat je dat denkt, brengt je naar een diepere laag van beleven en naar diepere inzichten en kennis.
• Reflecteren
Door met elkaar steeds te reflecteren, voorkom je, dat zaken snel worden afgedaan als leuk, matig, interessant of iets dergelijks. Reflecteren stelt je in staat om kritisch te kijken naar datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Niet zo maar aannemen, dat iets werkt of niet werkt. Nee, veel meer vanuit een kritische grondhouding gaan onderzoeken hoe komt het dat iets wel of niet werkt!!

Plan van aanpak voor De Fonkeling:

– PPT voor het team om inzichtelijk te maken waar wij naar hebben gekeken in Amerika en wat dat ons als school heeft gebracht.

–  Vergaderingen: per bijeenkomst 1 CES principe in het
voetlicht; passend bij een van de agendapunten

– Presentatie gehouden voor team Eerste Stroming en team Tweede Stroming over de highlights van het onderwijs in Amerika

– Thematisch werken uitdiepen en/of toepassen

– Experimenteren met debatteren

– Listen, think and participate als grondhouding zichtbaar

maken in de organisatie

– Betrokken blijven met de CES reisgenoten van eigen school en

overige SKBO scholen (dmv onderlinge afspraken en bijeenkomsten)

– Feedback geven op de werkvloer op de werkvloer door 2 collega’s

– Inzichtelijk maken van diverse vormen van overleg

– CES invoeren in schoolplan 2015-2019

image

4 gedachten over “Walthéra eindreflectie

 1. Ces invoeren in schoolplan > ben met jou, met ons nieuwsgierig in hoe we kernen uit de common principles weten te positioneren in ons eigen onderwijs; en ja dat is zeker ook een stuk “just do it”

 2. Dag Walthera, Mooi reflectieverslag heb je geschreven. Interessant om morgen tijdens het Macon gesprek op De Fonkeling te kijken waar jouw genoemde acties in het plan van aanpak een plaats kunnen krijgen. Op die manier kunnen we jouw CES ervaringen goed integreren in een lange termijn aanpak. Tot morgen! Groetjes, Sandra.

 3. Dag Walthéra, Zoals ik bij Gerda ook al meldde: fijn dat jullie als ‘partners in crime’ samen op kunnen trekken in deze. Lijkt me heel fijn om elkaar als sparringpartner te hebben. Wat hebben we veel gezien dat, volgens mij, past bij de uitgangspunten van waaruit ooit de tweede stroming is ontstaan. Moet zo’n inspiratiebron kunnen zijn voor de mensen daar… En dat zal ook creativiteit van jou vragen. Ook in deze is instrueren en overdragen waarschijnlijk niet het geëigende instrument. Eén op één kunnen we de principes op onszelf van toepassing laten zijn als het gaat om de lerende volwassenen in de school. Maar dat vraagt wel wat anders van ons ook! Goed om dat gesprek ook met elkaar te blijven voeren, Jij en Gerda, binnen de Fonkeling als geheel, per stroming, maar ook met de CES reizigers samen (van alle jaren). Mooie uitdagingen, toch?

 4. Dag Walthera, mooi om te lezen dat je zoveel heb weten te halen. Ik ben benieuwd welke vaardigheden leerkrachten zich nog eigen gaan maken om de grondhouding van, listen, think and participate zichtbaar te maken.
  Wat zet je daarvoor in?
  Je vergaderingen gekoppeld aan een CES-principe maken me nieuwsgierig. Hoe doe je dat, wat is je doelstelling, welk effect hoop je te bereiken.
  Daarnaast ben ik oprecht geïnteresseerd in het werken binnen de tweede stroming. Het leerkrachtgedrag, het eigenaarschap van leerlingen. Hoe is de ondersteuning geregeld en het zicht op ontwikkeling van de kinderen.
  Morgen ga ik het zien en meemaken. Al een eerste stap van elkaar ontmoeten binnen SKBO. Toch ook een mooi resultaat.
  Heb trouwens ook hele fijne gesprekken met jou gehad in Amerika. Dank je wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.