Eindreflectie Karin

Inmiddels alweer ruim een maand geleden vertrokken we naar Amerika voor een kennismaking met de CES principes in de praktijk. Mijn doel was om daar te kijken hoe ze omgaan met regels, afspraken en consequenties en hoe ze dit toepassen in hun onderwijs. Maar ook zie je dit visueel terug en hoe dan.

Terugkijkend op deze reis zijn er een aantal dingen die me het meest zijn bijgebleven. Waaronder dat opviel dat de scholen weinig vastgestelde regels en consequenties hadden, met uitzondering van de school in de Bronx. Het waren een aantal basisverwachtingen en daar kon je heel veel onder hangen. Door deze positieve verwachtingen en de manier hoe leerkrachten hiermee omgingen merkte je een hoge betrokkenheid bij alle betrokkenen. Het leefde in de scholen en de leerlingen straalden dit uit.

IMG_0151.JPG

IMG_0164.JPG

Wat me ook erg is bijgebleven is de manier en de hoeveelheid van vragen stellen. Als leerlingen een vraag stellen, wordt er gereageerd met een vraag terug. Door deze manier van vragen stellen werden kinderen geactiveerd om verder te denken. Dit past mooi bij het principe ‘learning to use one’s mind well’. Voor dit principe moest ik niet kijken vanuit mijn school, maar heeft me wel het meest geïnspireerd.
Maar ook het principe ‘less is more’ is ook echt iets waar we als school over in gesprek kunnen gaan. Verdieping is belangrijk in het leerproces en voor de betrokkenheid.

IMG_0131.JPG

IMG_0130.JPG

Ook het maken van fouten is een essentieel onderdeel van het leerproces. Dit past mooi bij de gedachte dat het proces belangrijker is dan het eindresultaat.

IMG_0093.JPG

Wat heb ik al gedaan in de praktijk.
– Kinderen zelf laten aangeven welke onderdelen ze op de computer willen oefenen.
– Voorafgaand aan de geschiedenisles kinderen vragen laten bedenken over het hoofdstuk wat ze graag willen leren / te weten willen komen.
– Kinderen meer naar het bord laten komen om iets uit te leggen of voor te doen.
– Meer reageren met een terugvraag als kinderen een vraag stellen en verdiepende vragen stellen.
– Als school zijn we bezig met het sociaal pedagogisch klimaat. Daarbij hebben we verwachtingen opgesteld.

In de toekomst wil ik hier nog meer vorm aan geven en dingen uitproberen, maar voor nu… het begin is gemaakt!

4 gedachten over “Eindreflectie Karin

  1. Karin, mooie voorbeelden van de vertaling van CES naar je eigen praktijk, een eerste stap gemaakt! Marleen de Haan – KPC Groep

  2. Je hebt zeker een begin gemaakt Karin! Leuk om te lezen hoe je van de kinderen actievere leerders maakt en ze uitdaagt hun hersenen te gebruiken. En mooi dat het meteen z’n weerslag krijgt in de teamontwikkeling op het gebied van sociaal pedagogisch klimaat!

  3. Ik vind het mooi in te lezen dat je in de dagelijkse praktijk al met het eigenaarschap van kinderen bent begonnen. Mooi begin voor een toekomst van kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.