Leervragen Annelieke

Als leerkracht van Basisschool de Fonkeling mag ik mee op studiereis naar de VS. Ik vind het heel bijzonder dat ik na 14 jaar nog een keer de kans krijg om op scholen in de VS te gaan kijken, te leren en me te laten inspireren!

Basisschool De Fonkeling biedt ouders en kinderen de mogelijkheid om te kiezen voor een vorm van onderwijs die het beste aansluit bij hun visie op opvoeden. Het is in Nederland vrij uniek om twee vormen van onderwijs onder één dak aan te bieden. In de praktijk kan het zelfs zo zijn dat kinderen uit hetzelfde gezin naar twee verschillende stromingen gaan. Beide stromingen samen vormen basisschool De Fonkeling, er is één directie.De Eerste Stroming biedt modern, eigentijds en herkenbaar onderwijs. De Tweede Stroming biedt modern, eigentijds en innovatief onderwijs.

Ik ben werkzaam op de Eerste Stroming en we hebben als missie “ Samen op weg naar je eigen toekomst”
Met samen bedoelen we niet alleen de leerling en de leerkracht(en) maar ook de ouders/opvoeders en andere leden van het team. We willen de ouderbetrokkenheid binnen de school vergroten. De vragen die ik beantwoord wil zien zijn:
Hoe zie ik de ouderbetrokkenheid binnen de scholen die we gaan bezoeken? Welke rol spelen de ouders/opvoeders bij de (school)ontwikkeling van hun kind? Is zichtbaar dat leerlingen, ouders en de school samen staan voor goed onderwijs en voor de ontwikkeling van het kind?

losse-ces-principes-met-tekstjes8

De visie van de Eerste Stroming is:
Structureel Coöperatief Leren is een werkvorm die veelvuldig wordt ingezet. De doelstelling daarbij is dat kinderen en leerkrachten leren van en met elkaar. Ook is er binnen het lesprogramma regelmatig tijd ingepland voor zelfstandig werken. De leerkrachten bieden instructies op maat aan. Op deze manier wordt aandacht geboden aan de verschillen tussen leerlingen. Moderne methodes vormen een belangrijke leidraad bij het leerkracht gestuurde onderwijs.
De moderne methodes hebben nog een belangrijke rol in ons dagelijks onderwijs. De methodes worden voor het grootste gedeelte gevolgd. We willen nog meer gaan werken vanuit leerlijnen in plaats van uit methodes. Vragen die bij mij opkomen zijn dan:
Hoe worden de leerlijnen zichtbaar binnen de school? Hoe worden de leerlijnen geborgd?
Hoe worden leerdoelen geformuleerd? Hoe nemen de kinderen kennis van de leerlijnen en leerdoelen en hoe maken ze zich deze eigen? Hoe laat je als leerling zien dat je leerdoel behaald is?

losse ces principes met tekstjes2losse ces principes met tekstjes3

Met al deze vragen ga ik me laten ‘onderdompelen’ in de scholen die we gaan bezoeken en probeer ik al mijn vragen beantwoord te krijgen. Welke zaken kan ik direct overhevelen naar ons eigen onderwijs, welke zaken vereisen enige aanpassing en wat past niet of is moeilijk in te passen in ons onderwijs? Ik ben heel nieuwsgierig en heb er veel zin in!

2 gedachten over “Leervragen Annelieke

  1. Mooi hoor deze leervragen. Met jou ben ik dan ook nog nieuwsgierig naar hoe je juist die twee concepten voor meer kinderen zou kunnen benutten. Eigenlijk ook zoiets als combinaties van leerlijnen en methodes misschien ?

  2. Mooie leervragen Annelike,
    Dompel je heerlijk onder in alles wat daar te zien en beleven valt, zowel onderwijskundig, cultureel en vooral de manier en respect waarop leerkrachten, leerlingen en ouders met elkaar omgaan. Je krijgt het druk met die geweldig interessante leervragen van jou!!!! Enjoy……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.