Leervragen Paula

In het schooljaar 2014-2015 hebben wij de focus gehad op a tone of decency and trust. In het komende schooljaar willen we het meer zichtbaar hebben in houding en gedrag op alle niveaus. Daarnaast willen we van passief onderwijs naar actief onderwijs. Dat betekent dat we onze lesstof anders zullen moeten organiseren en een meer onderzoekende houding zullen moeten bevorderen. Op de Blinkerd willen we eruit halen wat er in zit en de leerlingen vertrouwen geven. Zodat zij meer eigenaar van zijn/haar ontwikkelingsproces worden.

  1. Afgelopen jaar hebben we samen met ouders, leerkrachten en leerlingen gedragsverwachtingen samengesteld. In de stukken die ik ter voorbereiding voor deze studiereis heb gelezen, staat hoe waardevol het is als we allemaal kunnen leren en werken op basis van respect en vertrouwen, met hoge verwachtingen wederzijds. De eerste basis is hiervoor gelegd, maar hoe krijg je het zichtbaar in houding en gedrag? Wat vraagt dat van ons als team, leerlingen en onze ouders? (A tone of decency and trust)
  2. Op welke manier begeleid je, daag je uit, tot zelf denken waarbij het accent ligt op ervaringsgericht werken? Waardoor de intrinsieke motivatie wordt vergroot. Deze kennis wil ik graag gaan gebruiken om onze projecttaken die heel abstract blijven, anders in te richten. (Personalization & learning to use one’s mind well)
  3. Hoe creëer je ruimte (figuurlijk en fysiek) om te komen tot procesmatig onderwijs, waarbij je bij de verschillende vakken meer diepgang krijgt? (Less is more, depth over coverage)

Ik hoop dat ik na deze reis samen met ons team kan kijken naar hoe wij ons “bioscooponderwijs” kunnen veranderen naar meer motiverend, inspirerend, onderzoekend en uitdagend onderwijs. Waarbij niet meer de toetsen centraal staan, maar het kind.

2 gedachten over “Leervragen Paula

  1. Ha Paula…wens jou een hele mooie reis toe. Laat wat ruimte in de koffer voor onze Blinkerd! Geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.