School goals should apply all students
“Alle leerlingen werken aan dezelfde doelen, terwijl het leerproces net zoveel verschilt als kinderen verschillen (Van Blijswijk, 2014)”.
In Juli 2015 heb ik de opleiding Master Special Education Needs afgerond. Met de specialisatie gedragsspecialist. Het onderzoek dat ik voor deze opleiding heb gedaan was gericht op het bevorderen van de taakgerichtheid van ‘motorisch onrustige’ leerlingen door het inzetten van sensomotorische activiteiten. Bij het literatuuronderzoek ontdekte ik dat er in Nederland nog zeer weinig bekend is over bewegen en leren. Momenteel loopt er een onderzoek vanuit Rijksuniversiteit Groningen waarbij ze het effect van de combinatie fysieke activiteiten met reken-en taalopdrachten op de schoolprestaties van leerlingen gaan onderzoeken. Verschillende Amerikaanse onderzoekers hebben hier al meerdere artikelen over geschreven. Mahar, Murphy, Rowe, Golden, Shields en Raedeke (2006) concluderen dat door een bewegingsprogramma de fysieke activiteiten werden verhoogd en de taakwerkhouding tijdens de instructie werd vergroot. Jensen (2000) geeft verschillende redenen waarom leerlingen meer moeten bewegen om beter te kunnen leren. Ik vermoed dat ze in Amerika hierin ons een stap voor zijn.
Ik vind het dan ook geweldig dat ik nu de kans krijg om scholen in Amerika te bezoeken. Zij hebben beweging al meer in het onderwijs geïntegreerd en hebben ook te maken met ‘motorisch onrustige’ leerlingen. Op Daltonschool De Polderhof ben ik gedragsspecialist en participeer ik in de vakgroep SEO. Kennis die ik opdoe wil ik graag met mijn collega’s delen en de bevindingen uit mijn onderzoek wil ik koppelen aan wat ik in Amerika ga ontdekken om zo verantwoord met beweging in de school aan de slag te kunnen.
*Wat is de visie op bewegen en leren en hoe wordt dat in de dagelijkse praktijk toegepast?
*Hoe wordt er omgegaan met ‘motorisch onrustige’ leerlingen?
The student as worker, teacher as coach
Tijdens voorgenoemde studie heb ik een module oplossingsgerichte communicatie gevolgd. Het uitgaan van dat wat goed gaat en de kracht van binnenuit (empowerment) sprak mij hierin aan. Tevens vond ik het prachtig om te zien dat leerlingen bij de goede vraagstelling zelf oplossingen kunnen bedenken en hun leren kunnen bijstellen. Op de Polderhof zijn we begonnen met kind-ouder gesprekken en willen we meer gesprekken gaan voeren met de leerlingen waarbij we ook uit willen gaan van de talenten van leerlingen.
” De stem van een leerling horen en honoreren lijkt zelfs voorwaardelijk voor verbetering van de beroepspraktijk (Schuman, 2013)”.
*Graag wil ik ervaren hoe ze de leerling een stem geven en hoe het eruit ziet als dit de hele dag structureel wordt toegepast.
*Hoe begeleidt de leerkracht de verschillende leerprocessen?
*Hoe daagt hij ‘motorisch onrustige’ leerlingen uit tot een gesprek waarbij ze hun stem laten horen, hoe krijgt hij de intrinsieke motivatie op gang?
Benieuwd ben ik naar wat ik allemaal ga zien in Amerika, ik heb er zin in!
Hoe ze daar kinderen een stem geven lijkt me een heerlijk perspectief om de scholen mee in te gaan!