Leervragen Elissa

Wat vliegt de tijd! Over een maand zit ik in het vliegtuig, op weg naar NYC en Boston!!! Samen met een aantal collega’s gaan we scholen bezoeken,  om te leren van het onderwijs in the USA, hoe gaaf is dat!!! Ik heb er in ieder geval al super veel zin in.

Leren van het onderwijs, het zien van de uitvoering van de CESprincipes, dat doen we niet zomaar, nee, we vertrekken goed voorbereid. We bedenken eerst wat we echt willen weten. Heel verstandig voor mij, want nieuwsgierig als ik ben, zou ik alles wel willen weten! In eerste instantie had ik veel te veel uiteenlopende leervragen, maar ik ben eruit! Ik ga me vooral richten op de volgende principes:

3. Goals apply to all students.

De kerndoelen zijn voor alle leerlingen, de weg ernaartoe verschilt, zoals alle leerlingen verschillen. Werken ze met methodes? Hoe volgen ze de leerlingen? Hoe toetsen ze? Hoe differentiëren ze? Hebben ze combigroepen? Hebben  zij ook OPP’s? Maar ook: Hoe bereiken ze de doelen voor deen kinderen in groep 3/4, is spelen ook een middel om de doelen te behalen?

5. Student-as-workers, teacher-as-coach

De leerling doet, denkt, maakt en de leraar stimuleert en ondersteunt. Ik wil dit graag in de praktijk zien!  Bij ons op school zijn we gewend veel voor te kauwen voor de leerlingen, we geven nog te veel klassikaal les, loslaten is een sleutelbegrip in onze onderwijsvernieuwing. Ik wil graag zien hoe zij de kinderen laten ontdekkend leren. Hoe houden ze de kinderen gemotiveerd? Hoe zorgen ze dat de kinderen werken en de leerkracht een coachende rol heeft? 

9. A tone of decency and trust.

Leren en werken op basis van respect en vertrouwen, met hoge verwachtingen wederzijds. Op dit moment zijn wij op onze school (Basisschool Pius X) bezig met een traject om het pedagogische klimaat te verbeteren en te onderhouden. Ik wil graag zien hoe ze dit in Amerika doen. Hoe gaan de kinderen met elkaar om, met de leerkrachten,  materialen, ouders etc.  Hoe wordt de kinderen een goede werkhouding aangeleerd? Hoe bewaken  ze de rust en orde in de school/klassen?

Een gedachte over “Leervragen Elissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.