Less is more…

 • Reisverzekering?                                          CHECK  √
 • Creditcard?                                                   CHECK  √
 • Capitool reisgids mini editie?                       CHECK  √
 • Nieuwe stoere pyjama?                                CHECK  √

Ik ben er helemaal klaar voor. Wat heb ik een zin om over een maand naar de States te vertrekken om zo helemaal geïnspireerd te raken door het CES onderwijs om vervolgens zo ook mijn team te inspireren.

Ik ben Cor Strijbosch, 31 jaar oud en heb de eer om te mogen werken op Montessorischool de Elzeneind waar ik montessoricoördinator ben. Montessori maakt mogelijk dat een kind zegt: Ik doe ertoe, Ik weet wat ik wil, Ik weet waar ik goed in ben, Ik kan kiezen, Ik zoek oplossingen, Ik bewijs wat ik kan, Ik blijf nieuwsgierig, Ik voeg iets toe aan omgeving. We slagen er steeds beter in om deze beloftes verder te concretiseren. Deze beloftes verhouden zich als volgt tot de CES principes;

 • Ik doe ertoe
  •  Personalization
 • Ik weet wat ik wil
  • Less is more, dept over coverage
  • Goals apply to all students
 • Ik weet waar ik goed in ben
  • Demonstration of mastery
 • Ik kan kiezen
  • Learning to use one’s mind well
  • Less is more, dept over coverage
 • Ik zoek oplossingen
  • Learning to use one’s mind well
  • Resources dedicated to teaching and learning
 • Ik bewijs wat ik kan
  • Goals apply to all students
  • Demonstration of mastery
 • Ik blijf nieuwsgierig
  • Learning to use one’s mind well
  • Resources dedicated to teaching and learning
 • Ik voeg iets toe aan mijn omgeving
  • Personalization
  • Commitment to the entire school
  • Democracy and equity

Ik wil mijn team zo goed mogelijk inspireren over de daarbij passende CES principes Om naar alle CES principes te gaan kijken, dat zou gewoon te veel worden. Ik heb daarom de keuze gemaakt om in te zoomen op de volgende twee CES principes.

Less is more,

Het is beter om één ding goed te doen dan een heleboel half. Hoe streven ze naar diepgaande leerervaringen? Hoe laten we leerlingen de grote problemen omarmen in de wereld? Hoe verwerven we ze daarin diepgaand inzicht in? Hoe gaan ze door totdat ze het echt begrijpen? Totdat het kwartje echt is gevallen?

The student as worker, teacher as coach

De leerling leert, de leraar coacht. Hoe doen ze dat in Amerika anders dan bij ons? De leraar is een actieve begeleider. Hoe daagt hij leerlingen uit om verder te gaan dan hij zelf zou kunnen bedenken? Hoe krijgt hij leerlingen een stapje verder? Hoe pakken ze dat daar aan? Hoe geeft hij de leerlingen regie over hun eigen leren? Hoe laat hij de leerlingen daarop reflecteren?

Ook na het lezen van het boek van Rikie van Blijswijk: ‘The Essential School in de VS’, ben ik zeer benieuwd om meer te zien in de praktijk van The Habits Of Learning’ en ‘The Habits Of Mind’.

Tot snel…! Wordt vervolgd!

Ik wil graag even de techniek testen maar het is ook een interessant filmpje om te delen, het schetst een beeld over hoe de Amerikanen ook zelf worstelen met de gestandaardiseerde testen vanuit de overheid.

6 gedachten over “Less is more…

 1. Gaaf Cor, ik ben benieuwd wat je aan ‘bagage’ mee terug neemt voor ons!

 2. fijn dat je op zoek ‘was’ en een sponsor gevonden hebt Cor, wilde net diep in de buidel tasten, maar dat is dus niet meer nodig phew….. mochten er zich nog wel sponsoren aanmelden, ik ‘ben’ nog steeds op zoek 😉

 3. Goede reis Cor, laat je onderdompelen en GENIET!!! enne…kom ook veilig en wel met twee benen op de grond terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.