Ik ga op reis en neem mee……..

Ik ga op reis en neem mee…….

Een spiegel!

Op de site van SKBO staat: “De common principles van the Coalition of Essential Schools inspireren en vormen een prima spiegel voor de kwaliteit van het onderwijs binnen de scholen van SKBO”. Die spiegel is voor mij leidraad voor deze CES-reis.

Ik ga die spiegel gebruiken om te kijken naar de verschillen en de overeenkomsten van de scholen die we gaan bezoeken en de Tweede Stroming. Ik verwacht een feest van herkenning maar verwacht ook nog veel inspiratie mee terug te nemen naar Berghem.

Ik ga die spiegel zeker ook gebruiken om naar mezelf te kijken als persoon en als coach/ collega van de Tweede Stroming. Welk leerkrachtgedrag laat ik zien en herken ik bij mijn CES-collega’s. Welk leerkrachtengedrag laten zij zien dat ik niet beheers. Wat inspireert, stimuleert en motiveert mij hierin om te willen veranderen. (You will never change your life until you change something you do daily. The secret of your succes is found in your daily routine).

Kijkend naar de CES-principes herken ik ze allemaal duidelijk, soms in meer of mindere mate, op de Tweede Stroming. Dit jaar hebben we op de gehele Fonkeling de volgende CES-principes in ons MACON opgenomen:

 • Less is more, dept over coverage
 • Goals apply to all students
 • Personalization
 • A tone of decency and trust
 • Democracy and equality
 • Commitment tot he entire school

Mijn leervragen voor deze reis hebben betrekking op meerdere ces-principes:

 • Welk leerkrachtengedrag zie ik waardoor kinderen zich optimaal uitgedaagd, gemotiveerd en zich nieuwsgierig voelen om zo tot leren leren komen?

losse ces principes met tekstjes   losse ces principes met tekstjes4   losse ces principes met tekstjes5   losse ces principes met tekstjes9

 

 • Hoe uitdagend, inspirerend is de leeromgeving en wat heb je daarvoor nodig?

losse ces principes met tekstjes2   losse ces principes met tekstjes6

 • Hoe geven zij vorm aan “Commitment tot he entire school”? Op welke manier zijn kinderen, ouders, leraren verantwoordelijk voor en betrokken bij de gehele school en hoe zie ik dat dat ook echt zo beleefd/ gevoeld wordt?

losse ces principes met tekstjes8

Daarnaast neem ik namens mijn collega’s nog vragen mee over o.a. ICT en zorg/kwaliteit waar ik tussendoor hopelijk tussendoor antwoorden voor ga ontdekken.

Kortom……mijn hoofd is na een aantal drukke weken, heerlijk leeg en er is plaats genoeg om deze te vullen met inspiratie, bewondering en voor veel positieve energie!

 

 

 

 

4 gedachten over “Ik ga op reis en neem mee……..

 1. Wow mooi geschreven! Heel veel succes en natuurlijk veel plezier gewenst. Geniet ervan en wij zijn benieuwd naar je ervaringen collega!

 2. Nou Sabine, prachtige leervragen ik hoop dat het haalbaar is in 1 week. Anders maar even bijboeken. Succes 👍🏼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.