Leervragen Ellen Het Molenveld

Wat krijg je een energie en nieuwe ideeën als je José spreekt en je zijn filmpje ( door een leerling gemaakt op CPE) tijdens de workshop op de studiedag bekeken hebt. Wat ziet deze vorm van onderwijs er geweldig uit en wat kan ieder kind tot zijn recht komen!

Wanneer je naar de Ces principes kijkt zijn deze allemaal een nobel streven om ze naar onze school te vertalen en word je vanzelf enthousiast om ze in te voeren en toe te willen passen. Veel van de principes zijn terug te vinden in onze nieuwe Molenveld LeidRaad. Bijvoorbeeld principe 4; Personalization. In onze LeidRaad staat beschreven dat we meer in de richting willen van meer verantwoordelijkheid bij de kinderen. Onder andere door meer betrokkenheid bij de eigen ontwikkeling te krijgen door bijvoorbeeld deelname aan oudergesprekken. En zo zijn er nog wat principes terug te vinden.

Mijn eigen leervragen zullen hier op aansluiten.
1. Learning to use ones mind Well.
Dit vind ik een belangrijk principe. En ik probeer met name te kijken naar hoe er met de talenten van kinderen wordt omgegaan. Er uit halen wat daar in zin en met name naar eigen interesse van het kind zelf. Nu wordt vooral gekeken naar waar kinderen op uit vallen en is er weinig tijd voor deze kinderen om hetgeen ze juist wel kunnen nog beter te ontwikkelen. Alle energie gaat uit naar hetgeen ze moeilijk ( en vaak ook niet leuk) vinden. Hoe gaan ze hier op de scholen die we bezoeken mee om?

2. Commitment to the entire school.
Hoe krijg je de kinderen, het team ( wat vanzelfsprekend zou moeten zijn) en de ouders zo actief betrokken dat ze er zich ook verantwoordelijk voor voelen?

3. Less is more, depth over coverage
Minder is meer, diepgang over oppervlakkigheid. Waar durf je los te laten? Hoe kom je tot de basis van wat belangrijk is?

Verder lijkt het mij ook geweldig interessant om de hele Amerikaanse levensstijl te leren kennen, de mensen, de stad en de kinderen. Wat een verschil van de manier van hoe de kinderen in NY leven in vergelijking met bijvoorbeeld mijn eigen kinderen die in een dorp met 275 inwoners wonen en op een school zitten waar 68 kinderen op zitten. Letterlijk een wereld van verschil!

Ik kijk ook super uit naar de reis, het gezelschap en de dingen die we gaan zien en ontdekken….

4 gedachten over “Leervragen Ellen Het Molenveld

  1. Wat goed hoe je de LeidRaad hebt verbonden met de CES principes! Ik weet zeker dat je met zeer veel ideeën en energie terug komt! Veel plezier, Ellen!

  2. Hee Ellen!
    Eerste blogpost gelukt…hiep hoi! Koffer gepakt? Mooi om te lezen wat je wil ervaren in NY en Boston. Weet zeker dat je antwoorden op je leervragen zal vinden en krijgen.
    Geniet van een meer dan inspirerende week. CU!

  3. Wauw Ellen, gewoon naar Amerika! Stoer en stikjaloers op jouw nieuwe ontmoeting met José, wat een inspirerend persoon! Enjoy!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.