Het weekendgesprek


Alle kinderen zitten op de grond. De juf praat met ze over Halloween. De kinderen zijn daar zo enthousiast over dat ze door elkaar heen roepen. Juf Yvon zegt:”Leg je vinger op je neus als je met je papa was” , “Leg je vinger op je hoofd als je met je mama was”.


Het planbord!! Voordat de kinderen gaan werken mogen ze een voor een kiezen wat ze gaan doen. De juf hangt de kaartjes bij de plaatjes. Twee kinderen kiezen voor survey. De onderzoeksvraag is nu: “Do you like Halloween?”


De kinderen gaan aan de slag. Ze gaan de kinderen een voor een langs en plakken de naamkaartjes op.

Het bovenstaande heb ik vandaag gezien passende bij het CES principe : A tone of decency and trust: volwassenen en kinderen voeren feedback gesprekken en ervaren elkaar als gelijkwaardige gesprekspartners. De kinderen mogen de opdracht uitvoeren en zijn daarmee gelijkwaardige gesprekspartner. Ze krijgen het vertrouwen dat ze de opdracht goed uitvoeren. Hier wordt later weer op gereflecteerd. En er komen hier natuurlijk ook meerdere doelen aan bod.
Wat me ook op viel was een wiebelig meisje. De juf zegt: “You are doing it again. You have to controll your body.” Het meisje staat op en gaat een glaasje water drinken. Even later zit ze rustig in de kring.
Later in het gesprek met de leerkracht geeft ze aan dat je niet kunt verwachten dat kinderen de hele tijd stil zitten. Juist dan gaan ze rebelleren. De kinderen zijn niet veranderd, de maatschappij is veranderd. Er wordt teveel van ze verwacht! Dit vind ik passen bij het principe:Democracy and equity.

Wordt vervolgd!

4 gedachten over “Het weekendgesprek

  1. Deze leerkracht heb ik ook gezien….een voorbeeld voor wat wij allemaal nog kunnen leren. Zo mooi hoe je omschrijft hoe zij alle kinderen in haar waarde laat. Neem het mee en laat het zien aan ons allen.

  2. Goed gekeken en beschreven. Je bent erg enthousiast over het optreden van Yvonne in de klas.
    Waarom is juist deze observatie zo van belang voor jou? Wat heeft het voor jou betekend?

  3. Het op de grond zitten op een kleed zitten , geeft al een vertrouwd gevoel. Het geeft meer een huiskamer gevoel. De kinderen die willen bewegen hebben zo ook meer bewegingsvrijheid. En de rust en het respect wat ze uitstraalde, kreeg ze ook weer terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.