Het stimuleren van emotionele coherentie ofwel hoofd, hart en handen

imageWaarom zou je projecten inzetten in de klas? Projecten om een kind te leren met falen om te gaan, om individualiteit te verkrijgen, om begrepen te worden door de leerkracht, om het creatief denken te ondersteunen en talent te ontwikkelen. Als voorbeeld gaan we zelf aan de slag met een project vanuit het woord immigratie. We starten met een mindmap waarbij enkele basale woorden voor het thema worden weergegeven. Hier mag je een eigen invulling aan geven met behulp van materialen zoal schilderen, klei, een collage maken, kleuren of LEGO. De producten zijn creatief en divers. Bij het nabespreken wordt vooral het proces uitgediept, het verhaal achter wat je maakt en waarom. Hoe jij het thema beleeft en wat het met je doet. Het proces hoe je tot je product bent gekomen is ook een onderdeel van het product. Je gebruikt je handen, je hersens en je hart om tot het product te komen. Dat is het bijzondere aan deze manier van werken. Bij de reflectie wordt je eigen manier van denken en je gevoel rondom het onderwerp uitgediept. Zo ontstaat er een emotionele coherentie tussen het onderwerp van het project, het gevoel en de wijze om hieraan te kunnen werken. Daarmee leer je je hersens goed te gebruiken, elke leerling kan hier zijn eigen invulling aan geven en de leerkracht begeleidt het proces. Mooi om zelf te ervaren hoe het werkt!

Een gedachte over “Het stimuleren van emotionele coherentie ofwel hoofd, hart en handen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.