Bewegend leren in de dans- en drumles met de leerkracht als coach

De Bronx community charter school werkt met dans- en drumlessen. Ik heb 2×20 min mogen kijken in een les. De kinderen waren er overigens aan gewend dat er regelmatig iemand uit- en in liep en hebben nauwelijks op mijn aanwezigheid gereageerd. Na afloop kreeg ik van twee danseresjes een dikke knuffel. 

   
 Behalve het aanleren van een dans of het bespelen van de drums komt er nog meer aan bod;

*Bij de dans en drums wordt ook gezongen. Het kunnen woorden / begrippen zijn die te maken hebben met met het thema, waarmee ze aan het werk zijn. De betekenis wordt kort herhaald, maar ook wordt er gelet op juiste uitspraak van de woorden.

*Er werd een telspel gedaan. 

*Er wordt tijdens de les steeds een balans gezocht tussen een gestructureerde werkvorm en ” vrijere” spelvormen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen die meer motorische onrust vertonen, meer bewegingsvrijheid krijgen. 

*De kinderen werken aan impuls beheersing; zoveel keer slaan op de drums en dan kunnen stoppen of wachten tot dat je… Niet eerder beginnen…eerst stil staan.

*Bij het dansen werd de nadruk gelegd op; waar ben jij in de ruimte, hoe beweeg je in de ruimte? Door spiegels zien kinderen hoe het eigen lichaam zich verplaatst in de ruimte. Spiegels laten letterlijk het zelfbeeld zien. 

*Er wordt gelet op een actieve, zelfverzekerde houding; rug recht en handen uit de zakken.

*De kinderen werden uitgedaagd om te laten zien/ presenteren wat ze kunnen. Dat vonden een aantal kinderen best spannend. Maar zo leren ze risico’s nemen en gaan ze een stapje verder dan de comfortzone. Ze leren ook te presenteren voor een groep. 

* De kinderen moeten goed luisteren naar de muziek wanneer ze moeten beginnen.

* De kinderen moeten luisteren naar elkaar; of ze wel tegelijk spelen. 

* Uit welk land komt de muziek? En wat weet je van dat land?

*Waar gaat het liedje over?* Welk gevoel wordt er bij het liedje uitgedrukt?

De leerkracht ondersteunt dit proces door de kinderen op rustige toon te bevragen of tips te geven zoals;

~ De leerkracht spreekt verwachtingen/ doel uit

~Vergissingen zijn niet slecht, je kunt ervan leren.

~ Je had het bijna, probeer het nog eens?

~Goed nieuws; er zijn al een aantal kinderen waarbij het al lukt, dus je kunt ook hen volgen als het lastig is.

~ Jij bent bijna aan de beurt; je krijgt dan nu even de kans om nog even te oefenen. 

~De leerkracht geeft gerichte/specifieke complimenten op het onderdeel wat het kind juist goed doet. 

~ De leerkracht vraagt door als kinderen vragen beantwoorden zoals bijvoorbeeld over de kennis over het land of het gevoel. 

~ Als een kind veel sneller gaat dan de ander zegt de leerkracht: je kunt het erg goed, als je in de spiegel kijkt is het dan een mooi geheel? Nee. Waarom niet? Omdat ik sneller dans dan de rest, dat is niet mooi, dus ik moet langzamer dansen.  

~Doordat hij de kinderen individueel aandacht geeft en ze feedback geeft op de geoefende onderdelen en complimenteert op gerichte vaardigheden, zien de kinderen dat ze vooruit gaan en houden ze er een fijn gevoel aan over en is de betrokkenheid groot in de les, ondanks dat ze het moeilijk vinden. 

Communiceren is een belangrijk sleutelwoord voor bewegend leren!

Ik wil graag tijdens de beweegmomenten die ik al met de klas doe, meer de begrippen van die dag/periode gaan integreren en mijn begeleiding meer vanuit een coachende rol gaan doen door middel van het stellen van goede vragen en door te vragen. Zelf wil ik te snel helpen, vaak door te zeggen wat beter kan en daar tips voor te geven, dit zal dus wel lastig worden.  

2 gedachten over “Bewegend leren in de dans- en drumles met de leerkracht als coach

  1. Wat heb je veel gezien tijdens een, ogenschijnlijk op zichzelf staande, dans- en drumles. Niet dus… Bewegen en muziek maken niet als doel op zich, maar aangrijpen om veel verbanden te leggen en kennis/vaardigheden op een andere manier nog eens ter sprake te brengen en oefenen. Mooi!

  2. Heldere beschrijving Dimphy van wat je ziet, van de opbouw en van wat jij er mee wilt / kunt. Focus op bewegend leren, is daar voor ons nog een wereld te winnen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.