Leren om hard te werken en vriendelijk te zijn

imageEen rekenles in een bovenbouwklas bestaande uit vijftien leerlingen, waarvan vijf meisjes. Een kind heeft zijn rugtas om, een meisje heeft haar winterjas aan in de klas. Ze kiezen een eigen plekje aan vijf grote tafels. Het is zichtbaar dat er in deze klas veel kinderen zitten met specials needs. De leerkracht vraagt aan de leerlingen om op het bord de belangrijkste woorden uit de rekenles te tekenen zoals wat is de helft, wat is eenzesde enz. Kinderen lopen vrij naar voren. De leerkracht legt aan een kind die ouder lijkt en die het niet begrijpt, het verschil uit tussen de concepten een deel en geheel. Als een leerling uit de groep hierop reageert zegt de leerkracht: “Nou en, we hebben allen een geweldig brein dat werkt op een andere manier.” De leerkracht legt het verschil uit tussen teller en noemer. Daarbij gebruikt hij verhalen. Als de leerling zijn gedachten op het bord opschrijft zegt de leerkracht: “Tell me the story, what is goiing on.” Hij helpt kinderen om hun denken in woorden weer te geven.

Dan ga ik naar een groep waar kinderen van negen en tien jaar bezig zijn met een project over het weer. Amber zit met haar vriendinnetjes te werken aan een tekening van verschillende weertypes. Ze zitten aan een ronde tafel. Niemand lijkt een vaste plek te hebben. We babbelen over wat ze op school leren, over wat ze graag eten, over dat ze de ochtend op school zijn gestart met het doen van spelletjes en over verkiezingen. Op de vraag als ze iets zouden kunnen veranderen aan school, wat ze zouden willen veranderen, geeft een meisje als antwoord dat ze meer les zou willen krijgen in scheikunde. Het andere meisje wil dierenarts worden. Het is opvallend hoe open kinderen hier zijn. Op de vraag wat ze hier leren zeggen ze: “Om hard te werken en vriendelijk te zijn.” Een meisje voegt daaraan toe: “We leren hard om vriendelijk te zijn.”

Wat neem ik mee? Geen vaste plek in de groep maar ronde tafels waardoor kinderen meer zelf kunnen kiezen waar ze gaan werken, laat kinderen een onderwerp beleven met behulp van materiaal, tekenen, praat met kinderen over waarom kinderen naar school gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.