If we could make the rules, we would choose a more child centered systeem

Huh? Ho, stop de persen. Hiervoor kwamen we niet! Toch? Of had ik te hoge verwachtingen na zo’n inspirerende dag als gisteren? Ik merk dat ik het jammer vind omdat ik liever iemand wilde horen die heel erg child centered is, desondanks ik ook hele gave dingen heb gezien tijdens de klassenobservaties. Dit gesprek speelt zich af nadat we de klassenbezocht hebben, we zitten in New York op de Bronx Community Charter School. De directeur vertelt verder; ‘We are in between two systems, the child centered and the result oriënted systems. Er ontstaat een hele mooie discussie en de directeur wordt stevig aan de tand gevoeld. Prettig om zo samen internationaal het over te verschillen en overeenkomsten te hebben in het onderwijs. Daar is deze reis ook zeker voor bedoeld. Je merkt ook hier de struggle tussen de opbrengsten en het kind centraal te plaatsen dat niet alleen zeggen maar dat ook echt doen. 

De Bronx Community Charter School heeft eerst meer volgens de CES principes gewerkt maar door populatie en tegenvallende opbrengsten hebben ze aanpassingen moeten doen in hun onderwijs. Kun je niet opbrengst gericht werken maar dan het kind centraal zetten? Hoe blijven ze trouw aan wat ze geloven? Dat is uitdagend maar tijdens onze workshop bijeenkomst van gisteren werd mij duidelijk onder leiding van Gosze dat dat wel degelijk kan. Het is een andere manier van kijken naar kinderen. Werk proces gericht in plaats van product gericht.

Tijdens de klassenbezoeken in de Bronx zie ik hele mooie dingen gebeuren in  leerkrachten gedrag. Het respect, de rust en het stellen van de juiste vragen. Wat ik hier ook erg goed vind is hoe alle klassen tegelijk in het begin van het schooljaar starten met hetzelfde project. Iets wat ook voor ons als Elzeneind een goed idee kan zijn! Mij wordt ook nog meer duidelijk dat wij als Montessorischool Elzeneind ook al ontzettend veel dingen echt goed doen. Maar ook bij ons is er ruimte voor verbetering.  Waar de CES principes naast de Montessori beloftes kunnen werken, als verbetering van leekrachtengedrag.

CS 

  

Een gedachte over “If we could make the rules, we would choose a more child centered systeem

  1. Goed verhaal Cor!
    Ik denk echter wel dat de uitwerking van onze Montessoribelfotes (en ja…..de verankering/borging is opgenomen in onze LeidRaad en geconcretiseerd in MACON 2016) juist gaan zorgen voor concreet waarneembaar gedrag bij leerlingen, leraren en ouders.
    Benieuwd naar de uitwerking in jouw groep en onze school.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.