Ik ga naar Holland en neem mee

Oplossing gericht werken, maar nu didactisch

Tja de cursus Kids Skills (en oplossingsgericht werken) heb ik gevolgd. Dit gebruik ik veel en nog steeds. Wat houdt het in: vragen stellen zodat leerlingen een oplossing vinden (die bij hen past). Al is het gericht op gedrag. Vandaag viel me weer op dat je deze vragen ook didactisch in kunt zetten. Deze manier ga ik nu ook didactisch meer inzetten. Dan ben ik dus weer terug op dag 1, WHY? En dit vul ik dan aan met ‘how’, ‘what’. Mission Hill biedt meerdere oplossingsstrategieën aan bij rekenen, als Nicolaasschool kiezen wij voor één manier aanleren bij rekenen. De andere keuren we niet af, laten we soms ook zien maar we gebruiken een manier bij het aanleren. Dit vind ik bij rekenen ook beter, omdat je zo een rode lijn hebt door de hele school. Bij redactiesommen kun je echter wel dit toepassen (omdat je daar soms moet zoeken naar het juiste model of de juiste strategie) .

Deze gesprekken wil ik dus gaan inzetten bij de projecten (en soms bij de vakken). Dus meer zelf laten zoeken naar oplossingen. Tijdens de projecten wil ik procesgericht zijn in plaats van productgericht. Dus vragen stellen als: wat heb je geprobeerd, wat werkte, wat werkte niet, wie zou je kunnen helpen, wat kun je nog meer proberen enz.

Een mooi voorbeeld wat ik zag bij een leerling die gedragsmatig even niet lekker ging:

“I need you to do whatever you need to do to join the math lesson”. De leerkracht legt nu bij een leerling neer dat ze naar een oplossing moet zoeken om goed met de les mee te kunnen doen maar geeft hierbij ook de ruimte en het vertrouwen.

Een gedachte over “Ik ga naar Holland en neem mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.