Lessen in leren leren

imageKinderen in de brugklas krijgen hier twee keer per week les waarbij het leren leren centraal staat. Vanuit een boekwerk is het eigen leerproces vanuit zelfonderzoek en reacties van de leerkracht zichtbaar. Het boek bestaat uit onderdelen zoals wat is mijn leerstijl, wat is mijn talent vanuit meervoudige intelligentie, waar moet ik veel moeite voor doen om te leren en welk domein vind ik makkelijk om te doen, hoe werken hersens en hoe werkt het leerproces. De leerkracht schrijft als coach haar reactie bij onderdelen en begeleidt zo het proces.

Bij deze les beginnen de kinderen met een opdracht om het creatief denken te stimuleren. Ze zitten met vijf kinderen aan een tafel. In totaal zijn er achttien kinderen in de klas. Ze krijgen een briefje waarop ze mogen schrijven wat voor hen assessment is. Vervolgens wordt dit centraal besproken, waarbij de leerkracht het verschil aangeeft tussen formative en summative assessment. De volgende opdracht die de leerkracht geeft is om het assessment support op Parker weer te geven in een visual. Het groepje waar ik bij zit ziet assessment als een berg waar je op klimt met mensen om je heen die je supporten. Dan volgt een nabespreking.

Wat neem ik mee? Aparte lessen om het leren leren te leren kennen en om de kinderen te helpen bij het ontdekken van het eigen leerproces, met een volwassenen/leerkracht als coach.image

Een gedachte over “Lessen in leren leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.