What pushes us/you forward helpt kinderen na te denken over het denken

imageimageHet bezoek aan de Parker Charter Essential School begint met een gesprek met een goep kinderen van 14 jaar. Ook hier is te zien dat de kinderen hebben geleerd om hun eigen keuzes te maken in het leven. Dat is al zichtbaar in hoe ze zichZelf presenteren en kleden. Een aantal kinderen behoort tot de sportieve groep, enkele zijn meer schoolgericht, een enkeling is creatief.

Als belangrijkste kenmerk van de school noemt een aantal kinderen à tone of decency and trust, de kinderen geven aan dat de leerkrachten bijvoorbeeld toestaan dat ze zelf alleen in het gymlokaal basketballen. Het onderling vertrouwen is groot. De kinderen mogen zelf aangeven welk CES principe bij hen past. Veel kinderen noemen het principe less is more, depth over coverage; ze vinden het fijn om de diepte te zoeken bij onderwerpen.

Om less is more vorm te geven kiezen ze onder school voor drie hoofdvakken waarbij ze de kinderen de vaardigheid leren om te denken in plaats van alles te willen aanbieden. Aandacht voor de habbits of mind. Ze kiezen voor de domeinen/vakken: 1) arts and humaniteit 2) math, sciencefiction and technology en 3) Spaans. Het curriculum van de school is opgebouwd uit drie divisions. Kinderen kunnen per domein/vak sneller of langzamer door de divisions gaan. Dat wordt bekeken aan de hand van een portfolio.

Elk jaar staat een essentiële vraag centraal die door kinderen in een retraitekamp zelf zijn opgesteld en gekozen. De essentiële vraag waar de kinderen dit jaar aan werken is: What pushes us forward? Dit wordt ook naar het individu vertaald zoals wat pushes jou verder.

De domeinen zijn gericht op vaardigheden zoals bij arts op lezen, schrijven, luisteren. Criteria voor excellente worden ook gegeven. Denk aan Kritisch denken, en andere habbits of minds. Deze worden meegenomen om de kinderen te leren levenslang te kunnen leren.

Wat neem ik mee? Werken in enkele domeinen. Aandacht voor de habbits of minds; kinderen leren om levenslang te kunnen denken. Het kiezen van een essentiële vraag zoals what pushes us forward of what is community.image

Een gedachte over “What pushes us/you forward helpt kinderen na te denken over het denken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.