Metafoor bergbeklimmen- snoepen- bewegen&Spaans- peer groep- wat ik meeneem naar huis….

Vandaag zijn we naar de Parker High school geweest, ik voelde mezelf erg welkom en er heerst een prettige sfeer. 

Bergbeklimmen als metafoor

Het was leuk om te zien hoe de werkwijze bij oudere kinderen wordt voortgezet en dat het dus ook mogelijk is. Omdat er veel kinderen uit de omgeving komen en dus niet op een CES school gezeten hebben, is het belangrijk dat de kinderen de basisvaardigheden snel eigen maken. De studenten krijgen 2x per week seminairs om leren te leren en te begrijpen hoe en waarom ze assesments (bewijs materiaal dat je iets beheerst voor in de portfolio)moeten maken. De studenten leren zichzelf kennen; ze weten waar hun interesses liggen, wat sterke en zwakke punten zijn en weten welke leerstijl hun voorkeur heeft, de executieve functies zijn hierin verweven. Dit doen ze aan de hand van het invullen van een journal, waar helpende vragen in staan n.a.v. activiteiten die ze gedaan hebben. (En ja, we hebben gevraagd om een versie te mailen). De leerkrachten leren zo ook goed de kinderen kennen. De les werd gedaan met afwisselde activiteiten en met gebruik van metaforen, de kinderen waren erg enthousiast en begrepen de essentie van de les goed. De kinderen en de leerkracht straalden plezier uit, er heerste rust in het lokaal en ook hier weer stelde de leerkracht coachende vragen. De kinderen werkten samen en bevroegen elkaar. De oudere studenten moeten 60 uur services leveren, ze kiezen bijvoorbeeld om de jongere studenten te helpen in deze les. De leerkracht benoemde voor de les vol overtuiging dat alle kinderen gaan slagen en dat iedereen op zijn/haar eigen manier daar zal komen. De gesprekken worden  allemaal op basis van gelijkheid gevoerd. 

 

De metafoor (opdracht) en de theorie

  

Het journal, in te vullen op het einde van de les

  

Een korte presentatie van de opdracht

  

De uitvoering van de opdracht, samen met een division 3 student

 
Hieruit blijkt weer dat het zo belangrijk is om de kinderen beter te leren kennen. Echt super dat ik dit heb mogen ervaren. 

Snoepen tijdens de les

Sommige studenten zitten te snoepen tijdens de les. Dit mogen ze, zolang het voor niemand storend is, hiermee creëeren ze hun fijne leeromgeving. Ze leren er dan ook van wat wel/niet handig is. Het was niet storend. 

Bewegen in de Spaanse les

Vandaag was het erg prettig dat we op locatie als groep samen met de collega’s van Parker Hill hebben kunnen reflecteren. Sommige collega’s hadden de Spaanse les gezien. Hierbij werd gebruik gemaakt van gebaren/ activiteiten om de taal aan te leren. Als je de taal niet beheerst, kon je d.m.v. bewegingen toch meedoen.  De woorden die aan bod kwamen werden mede door de interesses van de kinderen bepaald. Weer een voorbeeld van het bewegend leren, dat werkt! Mooi, hoe mijn collega’s voor mij, mijn ogen en oren zijn geweest!

Peer groep

In een artikel over pubers stond dat pubers zichzelf meer aantrekken en meten aan andere studenten en minder van volwassenen aannemen. Hier op Parker zie je dit op een hele positieve manier. Ze kwamen in het begin van de dag bij elkaar. Het schoolkrantje, het eten van die dag werden besproken, de leerkracht kon gelijk checken of alles oké met ze was.  Studenten hebben eigen afspraken gemaakt bijvoorbeeld omtrent het te laat komen. Ze spreken elkaar ook aan op gedrag, wel op een positieve manier. 

Dit was het laatste bezoek. Wat ik meeneem naar mijn klas:

-Ik ga kinderen beter leren kennen, bijvoorbeeld door andere vragen te stellen, er dieper op in te gaan, het proces en de reflectie centraal stellen, de oplossingsgerichte communicatie verder door te voeren en door wekelijks even tijd te geven om te werken aan een zelf gekozen onderwerp.

– Ik ga de peer groep van het kind meer betrekken, door bijvoorbeeld de kinderen te laten zien wie dezelfde interesses heeft, maar ook door zelf minder te helpen en de kinderen erop te wijzen dat ze meer gebruik kunnen maken van die peer groep. 

-Het bewegen binnen en buiten de klas zoals Rots&water oefeningen, energizers, sensorische integratie oefeningen en de beweeghoek verder ontwikkelen en daarbij kijken of ik vakken/behandelde termen hierin kan combineren. 

– Ik ga eens kijken hoe het bevalt om een les biologie te combineren met een tekenles (Daarbij ook lezen en woordenschat). 

-less is more, dus kritisch bekijken of een kind wel alles moet maken…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.