Een spiegel

Wat is het een fantastische reis geweest! Met mijn leervragen in de nog lege rugzak ben ik op reis gegaan. De eerste dagen had ik vooral oog voor de inrichting, omgeving. Bij de teachermeeting kreeg ik gelukkig een goede spiegel. Jij als leerkracht maakt het onderwijs. Jouw handelen bepaalt het denken, voelen en handelen van jouw leerlingen. Als jij als leerkracht niet de diepte ingaat, doen je leerlingen dat ook niet. 

Vanaf dag 3 dus de focus op mijn handelen. Ik kwam er achter dat ik stiekem veel voorkauw. De leerlingen aan het handje meeneem. De focus leg op het product in plaats van proces. En ik ken mijn leerlingen minder goed dan ik dacht. Een confronterend spiegelbeeld. Tijd om te veranderen!

Ik ga meer en beter vragen stellen. Vragen gericht op proces, beleving en voorkennis. Dat is nog een leerproces, maar daarin gun ik mezelf de tijd. Ik ga meer samenwerkingsopdrachten geven en neem daarin een begeleidende rol in plaats van leidende rol. Ik ga me niet meer laten leiden door hoeveelheid werk dat af moet zijn, maar ik kijk of het doel van de les bereikt is. Hebben ze het begrepen? Ik ga zorgen dat ik mijn leerlingen echt ken. En ik ga kritisch kijken naar de tradities die er binnen onze school zijn. Zijn deze er nog voor het veilige en bekende gevoel voor ons als leerkracht of voor de kwaliteit van ons onderwijs?

Een rugzak vol mee naar huis dus!  

Een gedachte over “Een spiegel

  1. Spiegel! Wat goed dat jij er zo open voor jezelf ook in hebt willen kijken. En wat een goed idee om gewoon ook samen zo ons onderwijs voor de spiegel te zetten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.