Goed onderwijs maken we samen

Wat ik mee neem van mijn reis naar New York en Boston?
Voordat ik naar Amerika ging dacht ik dat inclusief onderwijs een utopie was. Nu denk ik dat het mogelijk is…Ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen. Het voelt als een voorrecht.
Er is al veel geblogd, maar wat ik vooral mee zal nemen in mijn werk als gedragsspecialist is de manier van omgaan met elkaar! Het wederzijdse respect dat door de hele school voelbaar is. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen wat gecreëerd wordt en daarbij het onvoorwaardelijke vertrouwen in het kind. De positieve benadering en het oplossingsgerichte denken.
A tone of decency and trust

Ongeacht je afkomst, rang, stand, kleur, handicap, enz. Kinderen hier leren zichzelf kennen en kunnen reflectief handelen. Er wordt gewerkt aan het aanleren van vaardigheden, zodat ze doelgericht aan het werk kunnen en datgene mogen ontdekken waar ze talent voor hebben, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.
Dit reflectieve handelen neem ik mee in mijn praktijk. Een goed antwoord is pas een goed antwoord als er over de inhoud echt na is gedacht en onderbouwd kan worden. Niet omdat je bij toeval het goede antwoord hebt gegeven. Doorvragen op een antwoord maakt dat kinderen dieper na gaan denken en beter leren begrijpen waar het onderwerp over gaat.

Learn to use one’s mind well

Eigenlijk doen alle CES-principes ertoe!
Goed onderwijs maak je samen! Veel handen in de klas zijn nodig om dit proces goed te begeleiden. Ik heb gewerkt in de zorg en het speciaal onderwijs. Hier staan vooral het gedrag en de kind-kenmerken van leerlingen centraal. Veel leerlingen in het speciaal onderwijs hebben negatieve ervaringen opgedaan in het verleden en moeten leren met zichzelf en met anderen op een positieve manier om te gaan. De leerkrachten zijn en worden getraind om dit proces op een zo positief mogelijke manier te begeleiden. Wanneer wij inclusief onderwijs passend willen maken dan denk ik dat we moeten fuseren en alle krachten moeten bundelen. Ervaringen kunnen over en weer uitgewisseld worden. Het schoolgebouw zal aangepast moeten worden met ruimtes waar leerlingen zich terug kunnen trekken of juist kunnen bewegen. Meer handen in de klas, zodat leerlingen met specifieke behoeften aparte begeleiding kunnen krijgen daar waar nodig. Zoals in Amerika, standaard twee leerkrachten in een groep met daarnaast extra ondersteuning van een onderwijsassistent. Dat geeft rust in een groep.

wpid-0e692cb7a5a67fa33b81e8d3149abfb4.jpg

Een gedachte over “Goed onderwijs maken we samen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.