Ik ging op reis en nam mee……. Een spiegel!

 

Tijdens mijn allereerste blog schreef ik:

Ik ga op reis en neem mee…….                                 Power-Loc_Kosmetik_Handspiegel_mit_Halter_Elegance_d5d216e5af

Een spiegel!

Ik ga die spiegel gebruiken om te kijken naar de verschillen en de overeenkomsten van de scholen die we gaan bezoeken en de Tweede Stroming. Ik verwacht een feest van herkenning maar verwacht ook nog veel inspiratie mee terug te nemen naar Berghem.

Ik ga die spiegel zeker ook gebruiken om naar mezelf te kijken als persoon en als coach/ collega van de Tweede Stroming. Welk leerkrachtgedrag laat ik zien en herken ik bij mijn CES-collega’s. Welk leerkrachtengedrag laten zij zien dat ik niet beheers. Wat inspireert, stimuleert en motiveert mij hierin om te willen veranderen.

Ik heb deze reis als enorm inspirerend ervaren. Ik heb zoveel gezien, gehoord en zelf ervaren. Daar geniet ik nog steeds iedere dag van. Het was regelmatig een feest van herkenning en ook dat is mooi om te ervaren. Ik heb ook genoeg verschillen gezien. Het verschil in bepaald leerkrachtengedrag heeft mij vooral getriggerd.  Leerkrachten zijn, net als bij ons op de Tweede Stroming, coaches met het grote verschil dat zij steeds maar weer vragen blijven stellen aan kinderen. Ze geven geen antwoorden, ze geven geen informatie maar blijven essentiële vragen stellen waardoor ieder gesprek verdiepend is. Kinderen worden op deze manier uitgedaagd om na te denken over zichzelf, gevoelens, de ander, de omgeving, strategieën, keuzes, materialen, etc. Dit alles zonder te oordelen maar door listen with an open mind.  Dat is zo’n ongelooflijk mooi proces om te zien en te ervaren en dát is nu precies waar het omgaat. Het proces en niet het product!

Ik heb vandaag de spiegel in de hand genomen en als ik erin kijk zie ik mezelf stralen. Ik ben trots omdat ik al best aardig op de goede weg en ik trots dat ik coach mag zijn op de Tweede Stroming. Ik zie mezelf ook stralen omdat er een mooie uitdaging op mij wacht waarmee ik aan de slag ga. Ik ga mij nog meer focussen op het proces en daar ook de tijd voor nemen. Ik ga leren om essentiële vragen te stellen aan de kinderen maar ook aan mijn collega’s waardoor ik meer diepte in mijn/ ons onderwijs kan creëren.

 

 

Een gedachte over “Ik ging op reis en nam mee……. Een spiegel!

  1. keer op keer de ruimte nemen om elkaar essentiële vragen te stellen lijkt me één van de belangrijkste motoren voor voortdurende ontwikkeling van onze praktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.