Reflectie

A tone of decency and trust en Democracy and equity

Ik ben benieuwd of en hoe ik deze principes terug zie en hoe zij het aanpakken dat regels en afspraken een status van normen hebben.

Het zijn democratische scholen , waarin de omgang met elkaar centraal staat.Leraren laten in de dagelijkse omgang met leerlingen merken dat zij hoge verwachtingen hebben van alle leerlingen. Dit doen ze niet door druk, selectie of beoordeling, maar eerder van uitdagen, stimuleren en verleiden op basis van respect en vertrouwen. Ik heb dit op verschillende manieren terug gezien. Bij de kleuters zag ik dat ze een bepaalde opdrachten kregen bij de activiteiten. De leerkracht kwam tussendoor kijken of het lukte en hielp ze verder. Op het eind werd dit nog geëvalueerd. Het proces werd benadrukt en je zag ook dat er mooie producten uit kwamen.

Op Parker High heb ik dit principe goed terug gezien. De kinderen worden daar niet beoordeeld, maar gevolgd in hun proces. Er heerste daar een goede sfeer, je voelde dat daar A tone of decency and trust overal doorheen komen. Je zag daar ook vooral de feedback gesprekken terug komen. De leerkracht is hierbij een inspiratiebron voor de kinderen. Waardoor regels en afspraken een status van normen hebben.

Je zag ook overal veel teksten die er voor zorgden dat kinderen zich geaccepteerd voelden, dat ze mogen zijn wie ze zijn. En dat ze een community zijn. Je zou denken dat bepaalde principes vanzelfsprekend zijn, maar de kracht zit hem denk ik in dit ook echt te onderwijzen en te benadrukken. En hier als leerkracht het goede voorbeeld in geven.

Zie je deze principes ook terug bij het buitenspelen en hoe gaan de kinderen met elkaar om, hoe is het spelgedrag?

Op de Community Charter School in de Bronx hadden ze een speelplaats op het dak. Er was weinig buitenspel materiaal. Het materiaal wat er was , was wel heel leuk. De naam van het materiaal was Imagination Playground.

De leerkrachten speelden daar spelletjes met de kinderen tijdens het buitenspelen. Dit is iets wat we bij ons op school ook willen inbrengen. Een actievere rol van de leerkrachten bij extra buitenspeeltijd.

Op Mission Hill Had je een fantastische speelplaats. Een hele rijke leeromgeving. Er was eenwaterpomp, een soort van dam, struiken , stenen, bakken voor plantjes, thermometers, regenmeters, windmeters, lengtemeters en nog meer. Ik heb hier inspiratie op- gedaan voor onze eigen speelplaats.

Verder blijven kinderen kinderen en moeten ze door middel van confrontaties en kleine conflicten met elkaar om leren gaan en zich zelf weerbaar maken. De leerkrachten leren de kinderen handvaten om het zelf op te lossen. Ik denk dat we daar ook al goed in bezig zijn.

Ik ben geraakt door:

 • De respectvolle manier van omgang en het geduld voor het kind.
 • Hoe alles om het kind heen is gebouwd.
 • De manier van lesgeven.
 • Niet het antwoord is belangrijk maar hoe je tot het antwoord komt.
 • En wie of wat je daarvoor nodig hebt.
 • De rijke leeromgeving.
 • De huiselijke veilige sfeer.
 • De manier van gesprekken /reflecteren met kinderen.
 • De passie en de gedrevenheid van de scholen.
 • Persoonlijke aandacht.
 • Andere manier van beoordelen. Waar zit je in je proces.
 • De manier van praten van de kinderen , het durven presenteren
 • Dat de kinderen mogen zijn wie ze zijn.
 • Verwondering.
 • Bescheidenheid.

Ik ben er van overtuigd dat:

 • Dat er iets is veranderd is in mij sinds ik terug ben. Door alles waardoor ik ben geraakt. Ik weet weer waarom ik het onderwijs in wilde. We moeten weer terug naar de basis. Weer terug naar het kind. Ik vond het een bijzondere ervaring en ik kijk er naar uit dat deze principes steeds meer in ons onderwijs verweven worden. En ik ben blij dat ik in dit proces betrokken mag zijn.

Dit betekent voor mijn handelen:

 • Dat ik het kind centraal zet. Meer persoonlijk contact en meer tijd met de kinderen ga besteden. Dat is waar het om draait. Het kind leren kennen en helpen in zijn proces. Een rijkere leeromgeving creëren. Niet van alles erin stoppen maar er meer uit halen. Ik ben met bepaalde leervragen daarheen gegaan, maar heb veel meer gezien. Het principe personalization  wil ik verder uitdiepen. De kinderen beter leren kennen en dat ze gekend worden.

Dus ga ik :

 • Survey vragen stellen.
 • De maandkalender uitgebreider maken.
 • een kleed in de klas.
 • Foto’s bij de deur met in en uit.
 • Meer huiselijkheid creëren, safe place.
 • Rijkere leeromgeving buiten creëren.
 • Meer kind-gesprekjes voeren. Hiermee gaan we met de Dalton werkgroep ook aan de slag.
 • Meer vragen stellen bij het werken, meer onderzoekende houding creëren.
 • Meer verwondering laten beleven.

 

2 gedachten over “Reflectie

 1. Mooi Mireille, ook hoe je beschrijft dat je zo geraakt bent. In je klas is het al een beetje te zien en te merken. Je laat de kinderen meer onderzoeken, maar zich ook thuis voelen door de meer persoonlijker aandacht zoals op het in – uit bord. Erg leuk gemaakt ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.