CES PROCES

Ik ging met mijn leervragen op pad. Op pad naar de USA! Ik wilde mijn team zo goed mogelijk inspireren over de CES principes. Om naar alle CES principes te gaan kijken, dat zou gewoon te veel worden. Ik had daarom de keuze gemaakt om in te zoomen op de volgende twee CES principes.

Habits of Mind

Less is more; Het is beter om één ding goed te doen dan een heleboel half. Hoe streven ze naar diepgaande leerervaringen? Hoe laten we leerlingen de grote problemen omarmen in de wereld? Hoe verwerven we ze daarin diepgaand inzicht in? Hoe gaan ze door totdat ze het echt begrijpen? Totdat het kwartje echt is gevallen?

The student as worker, teacher as coach; De leerling leert, de leraar coacht. Hoe doen ze dat in Amerika anders dan bij ons? De leraar is een actieve begeleider. Hoe daagt hij leerlingen uit om verder te gaan dan hij zelf zou kunnen bedenken? Hoe krijgt hij leerlingen een stapje verder? Hoe pakken ze dat daar aan? Hoe geeft hij de leerlingen regie over hun eigen leren? Hoe laat hij de leerlingen daarop reflecteren?

We zijn met dertien SKBO scholen met allerlei verschillende beginsituaties vertrokken naar vijf verschillende scholen in New York en Boston. Een week vol onderwijs, visie, onderlinge reflectiemomenten, fun momenten, goede professionals, kritische en hardwerkende docenten, een 7 tot 7 mentaliteit, prachtige portfolio’s, gemotiveerde kinderen,  kinderen die zich gehoord voelen, project time, waar wordt gewerkt vanuit het proces kortom een klimaat waar niet wordt gezegd dat het kind centraal staat maar het kind écht centraal staat.

Ik ben er van overtuigd dat wij als SKBO en als montessorischool Elzeneind (MSE) al ontzettend veel goed doen. Ik ben er ook van overtuigd dat we als SKBO en als MSE ook zaken nog beter kunnen doen. Het portfoliowerk van kinderen werkt ontzettend motiverend. Dan zijn er ook minder gedemotiveerde kinderen, het is immers ook geweldig om zelf eigenaar te zijn van je eigen leren. Dat is inclusief onderwijs! Ik ben er ook van overtuigd dat er ontzettend mooie kansen voor ons liggen om het project werk (project time) nog beter uit te diepen. We zouden als MSE de kinderen nog beter leren kennen door project werk te starten door vragen te stellen, wat wil jij leren, en hoe wil je dat laten zien? Ik ben er ook van overtuigd dat we veel meer moeten handelen vanuit het proces. We beoordelen snel vanuit producten, eisen, en gestandaardiseerde testen.

Dat betekent voor mij en voor mijn handelen dat ik elke dag ga werken vanuit het proces. Niet meer ga letten op de hoeveelheid lesjes, maar hoe er is gewerkt, wat er is gemaakt, waarom juist dat is gemaakt en wat ze hebben geleerd. Dat lijkt een open deur, maar ik betrap me er vaak dat ik dat niet altijd doe.

Dat ik kritisch blijf op mijn eigen dagelijkse handelen, de waarom vraag veel vaker ga stellen. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doen? Ik ook kritisch zal zijn met collega’s en deze waarom vraag ook met mijn collega’s blijf stellen. In mijn eerste blog schreef ik nog heel erg enthousiast dat ik mijn team nog wilde inspireren. Ik wil natuurlijk mijn collega’s wel inspireren maar mij is ook heel erg duidelijk geworden dat ik hierin eerst zelf aanzet ben! Ik wil écht minder gaan werken vanuit de methode, meer vanuit de thema’s, meer gaan werken vanuit het proces, mijn kinderen beter gaan leren kennen met hun leervragen. Mezelf daar de tijd ook voor geven om daar in te gaan groeien.

Dus ik ga ik niet meer mijn passpoort kwijt raken. Dat heb ik geleerd, dat is gewoon ontzettend belangrijk anders kom je een land zoals Amerika echt niet uit. Nee, alle gekheid op een stokje. Ik ga ook zeker minder hameren op wat afmoet, ik ga mijn kinderen meer begeleiden vanuit het proces. Ik ga met mijn kinderen meer reflecteren op hoe ze het hebben gemaakt, dat dat proces niet meteen vanzelf gaat dat mag duidelijk zijn. Ik heb de afgelopen weken al steeds meer zo gehandeld maar we zijn nog niet zo gewend te werken. Ik kreeg nog steeds de vraag. Meneer, ik heb deze lesjes al af, heb ik goed gewerkt? Ik ga mezelf ook meer de waarom stellen. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Daar kan het antwoord op komen dat we sommige dingen ook zeker moeten blijven doen, maar het blijven stellen van die vraag is gewoon heel erg belangrijk. Ik wil de rapporten onder de loep nemen met mijn collega’s en ook gaan bekijken of we kunnen gaan werken met kindportfolio’s, een heel erg mooi instrument om te werken vanuit het proces. Daarnaast wil ik het projectwerk anders gaan vormgeven om hierin de leervragen van kinderen centraal te zetten. De portfolio’s van de kinderen zouden centraal moeten staan bij de driehoeksgesprekken. Dan zou de cirkel heel mooi rond kunnen zijn voor kind, leerkracht en ouder.

Tip. Bekijk de youtube filmpjes die gemaakt zijn van onze studiereis.

Je maakt zelf als docent het verschil. Het is ontzettend prettig geweest om samen met al mijn SKBO collega’s zo’n fijne inspirerende, kritische studiereis te hebben gehad. Ik gun elke collega zo’n mooie reis. Neem die kans.

Met groet,

CS

 

2 gedachten over “CES PROCES

  1. Helder wat je voornemens zijn Cor! De waarom-vraag + projecttime + portfolio. En idd helder dat het vooral gaat om wat jij neerzet en niet zozeer het ‘bewegen’ van de ander. Ben dus benieuwd naar hoe je er concreet / structureel werk van maakt. En wanneer starten we samen projecttime ?

  2. Hoi Edith, bedankt voor je reactie! Ik sta nu vijf weken niet voor mij groep ivm LIO’er. Dus na de carnavalsvakantie gaan we aan de slag. De deur staat altijd open, je bent van harte welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.