Reizen en leren van elkaar

In november is het zover! Dan gaan we met een groep onderwijsmensen van SKBO en stichting OOG naar een aantal CES-scholen in Amerika. Samen reizen, samen leren en samen plezier hebben. We hebben elkaar nu twee keer ontmoet en natuurlijk worden wij (net als de groepen die voor ons gingen) de leukste groep. Fijn om met een groep mensen op reis te gaan die allemaal de ontwikkeling van kinderen centraal hebben staan. We zullen veel van en met elkaar leren. Het leggen van verbinding tussen beide stichtingen, maar ook binnen de eigen stichting is voor mij een van de reisdoelen.

Het is de eerste keer dat er ook een groep mensen vanuit stichting OOG meegaat. Voor stichting OOG zijn de 10 principes van de Coalition of Essential Schools nieuw (https://skbogoesusa.com/be-kind-work-hard/). Hoewel? Bij het voorbereiden voor deze reis merk ik dat een aantal van deze principes woorden geven aan zaken die wij ook al jaren belangrijk vinden. Bijvoorbeeld het principe van leren en werken op basis van vertrouwen en respect. Voor mij een heel herkenbaar principe. Dat is voor mij dus een van de doelen van deze reis, woorden vinden voor principes die wij op onze scholen hanteren.

student-as-worker

student-as-worker

In mijn werk als bestuurder ben ik steeds op zoek naar een manier van aansturen die past bij stichting OOG. We hebben afgelopen jaren sterk ingezet op vergroten van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij leerlingen.  Dit vraagt om een leiderschapsstijl die ruimte, richting en ruggensteun geeft. Mijn persoonlijke leerdoel voor deze reis is dan ook gericht op het principe student-as-worker teacher-as-coach. Welke stijl van leidinggeven past bij het principe leerkracht als coach? Wat hebben leerkrachten nodig om een leerkracht als coach te kunnen zijn?

Mijn voornemen is om enorm te gaan genieten. Veel zien en lekker zijn! Ik heb er zin in!    

3 gedachten over “Reizen en leren van elkaar

  1. Het leiderschap van de leraar als coach zou zo maar eens hetzelfde kunnen zijn als het leiderschap van de (coachende) schoolleider of de bestuurder. Laten we Ayla, de schoolleider van Mission Hill er in ieder geval maar eens op bevragen.

  2. Resi, ruimte én richting geven blijft voor mij een zoektocht. Hoe geef je richting zonder de ruimte te beperken (en dus eigen verantwoordelijkheid in de weg te zitten), hoe geef je ruimte zonder dat het vrijblijvend wordt? Die zoektocht zal ik ook in Amerika voortzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.