Het is bijna zover!!

Het schooljaar is nog maar net begonnen en we zitten er alweer volop in. Alsof we niet zijn weggeweest! Maar wat een fijne start van het schooljaar met het vooruitzicht dat je naar Amerika mag in November. Ik heb er heel veel zin in, maar vind het stiekem ook ontzettend spannend om zo’n lange reis te maken zonder mijn gezin. Al denk ik dat we overladen worden met indrukken zodat we weinig tijd zullen hebben om daar bij stil te staan.

Leervragen, wat ga ik zien, wat kan ik in mijn eigen klas/school/omgeving gaan inzetten, filteren, keuzes maken, less is more…Moeilijk!! Zo veel interessante stof om over na te denken…

De eerste vraag die ik stel is dan ook: ‘Waar durf ik los te laten?’

Afgelopen schooljaar, tijdens de ontmoeting met de leerkrachten uit Amerika, is de betrokkenheid die zij tonen bij hun leerlingen me opgevallen. ‘Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat kinderen, ouders en team betrokken zijn bij hetgeen op school speelt en voelt iedereen zich hier verantwoordelijk voor?’

Die betrokkenheid zorgt voor het aansluiten bij de behoeftes van het kind, maar hoe kunnen we differentiëren in de groep zonder daarbij het overzicht te verliezen? Wat zie ik aan leerkrachtgedrag waardoor kinderen zich gemotiveerd en nieuwsgierig voelen om tot leren te komen? Welke rol speelt de leeromgeving hierin? Wat wordt er verwacht van mijn gespreksvaardigheden als leerkracht/coach?

Zoveel vragen!!! Misschien toch nog keuzes gaan maken…less is more!!

 

4 gedachten over “Het is bijna zover!!

 1. Goede, stevige vragen Marieke. Die eerste is een hele fundamentele. En eentje waar alle deelnemers na onze reis misschien een (kleine) keuze zouden kunnen maken 😉

 2. Super goede leervragen Marieke!
  Nu al zin om na jouw terugkomst te gaan sparren.
  Jij gaat een topreis meemaken!
  En hopelijk kom je net zo enthousiast terug als ik en kunnen we iets moois op gaan zetten op de Sterrebos.
  Have fun!

 3. Jouw eerste vraag is niet flauw….’Waar durf ik los te laten?’
  Misschien kun je ook eens nadenken over de vraag: ‘Wat heb ik nodig zodat ik los durf te/kan laten? Wanneer?

 4. Wat een mooie vraag: Waar durf ik los te laten? Mooie reflectie dat loslaten als leerkracht effect heeft op betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij leerlingen. Als ik alle blogs zo lees blijft de vraag terugkomen… Waarom is het zo moeilijk om los te laten? Wat hebben we daar samen voor nodig? Mooie reflectievragen voor onze mooie reis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.