Laat de inspiratie maar komen!

Even terug naar het CES congres in maart… wat een inspirerende middag!
Na het beleven van deze middag bleven er vooral 3 punten in mijn hoofd hangen:
* Het proces is belangrijker dan het eindproduct
* Heb vertrouwen in je leerlingen
* Durf los te laten.

Punten die bij mij als leerkracht altijd door mijn hoofd gaan, maar nogmaals de volle aandacht kregen op deze dag met allemaal verschillende onderwijsmensen samen. Op alle 3 de punten zit ik als leerkracht natuurlijk in mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar waar heb ik nog het meeste te halen?

Ik ben voor, tijdens en na het geven van mijn lessen heel doelgericht gaan kijken naar bovenstaande punten. Wat doe ik als leerkracht? Wat is het effect daarvan op de kinderen? Wat zie ik bij de kinderen tijdens de verwerking van de lessen? Is dit een gevolg van mijn leerkrachtengedrag of heeft dit met de maatschappij in Nederland te maken? Waar loop ik echt tegenaan tijdens het lesgeven? etc.

Hierdoor heb ik een goed beeld gekregen op mijn eigen leerpunten en die van de leerlingen. Ik hoop in Amerika inspiratie op te doen m.b.t. onderstaande leervragen:

CES: student-as-worker, teacher-as-coach
Montessori-onderwijs: Help en leer mij het zelf te doen!
– Wat zijn kwaliteiten van een goede coach?
– Hoe hou je het overzicht op wat leerlingen doen?
– Wat doen ze in Amerika aan een goede uitdagende en uitnodigende leeromgeving?
– Hoe zorg je dat alle leerlingen goed tot een start komen?
– Hoe zorg je dat alle leerlingen de benodigde aandacht kunnen krijgen?
– Wat zijn de juiste vragen, waardoor je leerlingen de diepte in laat gaan?
– Hoe laat je kinderen het beste kijken naar hun leerproces?

CES: Demonstration of mastery
Montessori-onderwijs: Ik weet waar ik goed in ben; Ik bewijs wat ik kan.
– Hoe laten leerlingen zien wat ze gedaan hebben?
– Hoe kijk je met de leerlingen op een goede manier terug naar het proces?

CES: Resources dedicated to teaching and learning.
Montessori-onderwijs: Ik blijf nieuwsgierig; Ik zoek naar oplossingen; Ik voeg iets toe aan mijn omgeving.
– Wat houdt ‘projecttime’ precies in?
– Wat kan projecttime vanuit het CES-onderwijs toevoegen aan ons montessori-onderwijs. Passend binnen onze bron ‘alles-in-één’.

Op naar een inspirerende week!

3 gedachten over “Laat de inspiratie maar komen!

  1. Zo zeg Chantal, dat zijn een boel concrete leervragen. Mooi hoe je terug komt op Be Kind Work Hard in maart. En ja volgens mij heb je daar een prachtige kern te pakken!

  2. Zo Chantal….dat zijn een heleboel vragen die je bezig houden. In jouw leervragen zou het mooi zijn als je de focus aan kunt brengen op het ontwikkelen van vaardigheden m.b.t. je eigen ontwikkeling. Wat kan helpen is om je vragen te starten met bv. Hoe/wat kan ik…..
    Probeer daarnaast een selectie te maken zodat je de focus houdt. Want….less is more 🙂

  3. Chantal, als ik kijk naar de focus die je aanbrengt aan de start van je blog (Het proces is belangrijker dan het eindproduct, Heb vertrouwen in je leerlingen en Durf los te laten) zijn er leerdoelen die je makkelijk kunt laten vervallen. Stel jezelf maar eens de vraag vanuit proces, vertrouwen in jezelf en durven loslaten. Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.