Persoonlijk

Wat fijn dat er al zoveel is gepost op het blog van SKBOOG 2016!! Daar spat het enthousiasme vanaf!!

Wat me in het algemeen opvalt in de blogs aan de leervragen is dat ze gericht zijn op externe factoren: methodes, hulpmiddelen, aanpak, organisatie….
Uit ervaring kan ik je verzekeren dat er in Amerika iets met je gaat gebeuren. Iets dat maakt dat je na deze ervaring niet meer de leerkracht zult zijn die je vandaag bent. Er is zeg maar een ‘Voor Amerika’ en ‘Na Amerika’… Ook de collega’s die er geweest zijn zullen dit beamen. Klinkt misschien wel heel mysterieus, wollig of geheimzinnig maar het is de ervaring die ik vorig jaar heb opgedaan en heb gezien bij de andere reisgenoten.
Je wordt aan het denken en reflecteren gezet over jouw persoonlijk handelen in jouw groep, met jouw kinderen in jouw school met jouw collega’s.
Wat mooi zou zijn is als de leervragen zich ook hierop richten: persoonlijke leervragen die betrekking hebben op het jezelf verder ontwikkelen als professional. Wat zijn persoonlijke vragen die je hebt in relatie tot het leerkracht zijn?

Vorig jaar mocht ik mee op reis naar de CES scholen. Een fantastische ervaring. Mijn hoofdthema draaide (en nog steeds) rond vertrouwen. Vertrouwen is voor mij een basis van waaruit ik wil werken. Dit draait natuurlijk om het principe ‘A tone of decency and trust’. Als alles op rolletjes loopt en zijn gang gaat, is dat goed te doen! Ben ik trots, blij en tevreden. Maar als het tegenzit, een kant op gaat die ik niet wil, of er zaken misgaan…Dan is vertrouwen in de ander hebben heel erg moeilijk!!!!! Als het spannend wordt heb ik toch de neiging om de dingen over te nemen en zelf te gaan regelen. Op de CESscholen heb ik een grenzeloos vertrouwen gezien van leerkrachten in hun kinderen. Daar wordt geen moment aan getwijfeld, is vertrouwen een vanzelfsprekendheid waar eigenlijk niemand een ding van maakt…
Mijn persoonlijke leervraag speelt zich nog steeds rond dit thema af….wat heb ik nodig om de ander volledig te vertrouwen, er vanuit te kunnen gaan dat hij/zij op het beste doet wat in zijn/haar vermogen ligt?
Heb ik dan niks geleerd in het afgelopen jaar?? Jawel! Ik geef steeds meer ruimte aan anderen om te ontdekken, te ontwikkelen, hun eigen proces te lopen met vallen en opstaan. Maar ik ben er nog niet…..

Ik wil je graag uitnodigen om even stil te staan bij jezelf. Wie ben jij als leerkracht? En leg dan de link naar de CES principes over jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Een gedachte over “Persoonlijk

  1. Resi, vertrouwen in de ander hangt samen met een stevig vertrouwen in jezelf. Ben je daar ook in gegroeid? Wellicht kan je tijdens je reis ook kijken naar de factoren die vertrouwen in jezelf versterken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.