Inspiratie CES – EGO

Inspiratie CES – EGO

Door mijn eerste kennismaking met CES op de miniconferenties bij De Fonkeling was ik geraakt door de wijze waarop de Amerikaanse leerkrachten vertelden over hun werk. Ze zijn intens gedreven om kinderen te zien en te erkennen in wie ze zijn. Ze willen geïnspireerd les geven vanuit een rotsvast vertrouwen dat kinderen zich willen ontwikkelen en dat ieder talenten met zich meedraagt.
Kortom ik werd geraakt en zag vele raakvlakken met het ervaringsgericht werken.

Veel principes vanuit het CES komen in meer en mindere mate ook binnen het ervaringsgericht onderwijs voor. De basishouding van beide concepten lijken identiek en het is voor mij daarom bijzonder boeiend om kennis en ervaringen te mogen delen met collega’s in New York en Boston. Wat kunnen wij of wat kan ik leren en wat kan ik meenemen naar Nederland waarmee wij onze aanpak kunnen verrijken en verbeteren.

Voor mij is het belangrijkste doel van de reis inspiratie opdoen en kijken wat ik vanuit mijn bezoek mee kan nemen naar Nederland.

Vragen die mij prikkelen:

Personalization
– Welke vaardigheden en hulpmiddelen zetten leerkrachten in om individuele leerroutes te bepalen en welke daarvan zijn bruikbaar voor ons?

Student as worker, teacher as coach
– Wat voor leerkrachtengedrag zie ik?
– Hoe helpen leerkrachten kinderen de regie te nemen van hun eigen ontwikkeling (autonomie). Wat is daar voor nodig?
– Hoe kan ik als directeur leerkrachten doen om leerkrachten te ondersteunen bij dit proces.
Ik wil graag zien hoe dit op de Essential Schools vorm krijgt.

Demonstration of mastery
– Hoe worden ontwikkelingen van kinderen gevolgd en wat wordt vastgelegd?

Projecttime
– Hoe dragen leerkrachten er toe bij dat talenten van kinderen ten volle worden ingezet?
– Hoe ziet men dat kinderen op het juiste spoor zitten?
– Worden er grenzen gesteld in tijd, ruimte en middelen?

4 gedachten over “Inspiratie CES – EGO

  1. Paul, het valt mij op dat je gaat kijken naar leerkrachtgedrag en leerkrachtvaardigheden. Dat is natuurlijk wat je op scholen kan zien. In mijn leervraag kan je zien dat ik heel benieuwd ben naar het leidinggevende gedrag dat erbij hoort. Eigen regie en individuele leerroutes voor kinderen betekent voor mij ook eigen regie en individuele ontwikkeling bij leerkrachten. Wat betekenen de vragen die jij stelt voor je eigen gedrag als schoolleider?

  2. Voor mij is die koppeling heel van zelfsprekend. Daar waar leerkrachten naar kinderen gericht moeten zijn op betrokkenheid, welbevinden, competenties, verbondenheid is het op mijn beurt mijn taak dit te doen naar leerkrachten. Dat vraagt iets van je leiderschapsstijl.
    Waar het nu o.a. gaat over gepersonaliseerd leren en autonomie verlenen is voor mij interessant te zien en te ontdekken wat dat voor de leidinggevende betekent en welk leidinggevend gedrag ik daar zie en wat ik daarvan kan meenemen.
    Ik ben dus ook erg nieuwsgierig naar de gesprekken met de directie daar .

  3. Mooi om over dit thema samen te kunnen leren tijdens onze reis. Ik heb er zin in!

  4. Denk dat je gelijk hebt dat kern van EGO en Essential Schools gelijk is. Ook zoiets dat betrokkenheid en welbevinden eigenlijk de basis vormt onder alle CES principes. Hopelijk ontwikkelen we ook hier weer meer taal om te duiden wat goed onderwijs krachtig maakt. En ja dat is dat ook krachtig leiden enzo 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.