Op avontuur…

Voor de start van het nieuwe schooljaar komen de plannen weer. Ideeën verzamelen zich in mijn hoofd, het enthousiasme om deze te verwezenlijken groeit en ik voel me weer sterk en er klaar voor om met de nieuwe kinderen in mijn klas iedere dag opnieuw het avontuur aan te gaan…

Wat bofte ik toch, toen ik vorig jaar september te horen kreeg dat ik mee kon doen met het traject: Pedagogisch Tact. Ik was dolblij, dit stond al lang op mijn verlanglijstje en ik zag het als een grote kans om mijzelf te ontwikkelen als leerkracht. Wie ben ik, waar sta ik en wat zijn de waarden die ik belangrijk vind voor mijn onderwijs. Hoe kan ik mijn relatie met de kinderen versterken, oog hebben voor het individu en horen wat een kind daadwerkelijk zegt.

Wat bofte ik toch, toen ik hoorde dat ik mee mocht naar Amerika. Voor mij was dit de perfecte aansluiting op het traject dat ik gevolgd had en hoopte ik hier verder te kunnen groeien. Na het congres waarbij we de leerkrachten uit Amerika spraken, project-time konden beleven en de theorie over de CES-principes gelezen te hebben, heb ik nieuwe doelen geformuleerd. Welke opdrachten gaf ik mezelf mee na het traject van pedagogisch tact en hoe past dit binnen mijn nieuwsgierigheid naar de CES-principes. Hier zijn de volgende doelen uit ontstaan:

  • Op welke manier kan ik de leerling stimuleren om mede sturing te geven aan zijn eigen ontwikkeling om zo ook eigenaar te worden van de eigen ontwikkeling? Wat ‘zegt’ het kind nu daadwerkelijk? Hoe kan ik mij als leerkracht hierop aanpassen om de leerling te begeleiden. Welke vaardigheden heb ik hiervoor nodig? (leren en lesgeven is persoonlijk, leraren en leerlingen tonen eigenaarschap.)
  • Welke vragen kan ik stellen om kinderen zelf te laten nadenken over het probleem en meer verdieping te bieden zonder de oplossing te bieden? Hoe kan ik me dit eigen maken? (De leerling leert, doet, denkt, maakt en de leraar stimuleert en ondersteund.)
  • Wat heb ik nodig om meer te kunnen ‘vertrouwen’. Ik wil meer los kunnen laten, zodat er ruimte ontstaat voor eigen initiatieven van kinderen. (Leren op basis van respect en vertrouwen.)
  • Hoe kan ik in mijn klas ‘projecttime’ gaan inzetten? Welke vaardigheden heb ik als leerkracht daarvoor nodig en welke de leerlingen? Hoe kan ik dit gaan toepassing in combinatie met eventuele schoolprojecten als IPC? (Leren en lesgeven is intellectueel en uitdagend.)

Wat bof ik toch, ik mag elke dag opnieuw met de kinderen uit mijn klas het avontuur aangaan en nu ga ik zelf op avontuur in Amerika. Ik hoop deze reis meer te leren over mezelf. Ik wil heel veel zien, leren, horen, voelen en ervaren. Toch ga ik proberen om mezelf te richten op enkele punten. Minder is meer, diepgang boven oppervlakkigheid.

Nu het schooljaar loopt groeit mijn honger, nieuwsgierigheid, interesse en beantwoording van mijn vragen naar de CES-principes…het aftellen naar dit volgende avontuur kan beginnen.

Annemieke

2 gedachten over “Op avontuur…

  1. Annemieke, Je beschrijft mooi dat leraarschap persoonlijk is. Dat jij als leerkracht er toe doet. Ik ben heel benieuwd wat je tijdens onze reis ontdekt over je eigen talenten en over hoe je die kunt inzetten op school. Veel plezier en een mooi avontuur gewenst!

  2. Over gedeelde vragen gesproken! Lefvol los durven laten (vanuit vertrouwen)…. het kunnen stellen van goede vragen… (levenlang leren is dat volgens mij, blijkt heel moeilijk, hoop dat je volop mee gaat zien en ervaren) en projecttime waarbinnen dat stellen van die goede vragen essentieel is. Het is ook voor mij een soort van blijvende focus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.