Zien en zijn

Deze week ben ik al met mijn partner in New York. Zondag aangekomen en gisteren de eerste dag in ‘the city’ doorgebracht. Een stad die direct vertrouwd aanvoelt. Wij zien in Nederland met films, documentaires en series voortdurend beelden van deze stad. Gisteren hebben we de hele dag lopen zingen, steeds weer komen er songteksten naar boven… New York, New York, in the city, etcetera…. We hebben foto’s gemaakt van die beelden die we al zo lang kennen. Grappig dat je dan toch een foto van het vrijheidsbeeld zelf gemaakt wil hebben…

De beelden zijn heel vertrouwd, maar toch is het indrukwekkend om de dingen zelf te zien en te beleven. De manier waarop Amerika met zijn geschiedenis (ver verleden en recent) omgaat maakte op ons een diepe indruk. De boodschap die je meekrijgt om goed na te denken over migratie en multi-culturele samenleving op Ellis Island, de boodschap die je meekrijgt over 9-11 bij ground zero over behulpzaamheid… Het zet aan het denken over het zijn van een open samenleving, over het geven van kansen voor iedereen, over behulpzaam zijn naar mensen die het nodig hebben…

Wat ons vooral opvalt is de enorme openheid. Iedereen heeft even tijd om je te helpen, iedereen is bereid even een gesprekje te voeren of het nu gaat over de aankomende verkiezingen, over de eigen persoonlijke geschiedenis (hoe zijn mensen zelf Amerikaan geworden, welke impact had 9-11 voor henzelf) of over wat je als toerist echt gedaan moet hebben in New York.

Wij voelen ons heel welkom en gaan lekker genieten de komende dagen.

4 gedachten over “Zien en zijn

  1. Oh zo herkenbaar!! Mensen zijn er idd veel fijner en gewoner dan je in al die verschrikkelijke series ziet! Geniet er fijn van Sandra, samen met je partner!! Ik ben toch een tikkie jaloers 😦

  2. Heel goed dat we straks als studiereis groep ook het leren van andere cultuur / culturen op onze agenda hebben én houden. We luitsteren dan ook graag naar jouw verhaal! Liefs voor nu

  3. En al die bijzondere mensen in de Subway… we hebben al speeches over fear (don’t be afraid, just live life), dansoptredens (don’t be afraid we are from the good side of the Bronx) en muziek (reggae is the best way to experience life) gehad. Benieuwd wat we vandaag weer gaan beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.