CPE1

Wat een heerlijk begin van de dag.  Samen zingen in een auditorium. Leerlingen, leerkrachten en ouders zijn welkom en beginnen zo gezamenlijk de week. Genieten met een grote G. Daarna word ik geraakt. Een vader vertelt over zijn traditionele afkomst, de ideeĕn die hij had over onderwijs en de mentaliteit die in de USA heerst. Je bent bevoorrecht of je vecht voor je plaats. De keuze voor deze school is door zijn vrouw gemaakt. Het kostte hem moeite om te begrijpen hoe ze hier invulling geven aan het onderwijs. Daarom organiseren de leerkrachten avonden om aan ouders uit te leggen waarom ze lesgeven zoals ze doen. Samen dragen ze deze school, wat voelt dat goed. Onderwijs maak je samen.

Ik raak in gesprek met een leerling. Zij is tijdens project time aan het werken aan een interview. Vier van haar klasgenoten heeft ze gekozen om te interviewen. Op mijn vraag waarom deze vier antwoordt ze: omdat zij antwoorden geven die dieper ingaan op mijn vraag. Ik vraag haar ook of ze vriendinnen heeft die naar andere scholen gaan en wat de verschillen zijn met de school waar zij naartoe gaan. De verschillen tussen vrienden die op andere scholen zitten; They learn about facts, I learn about the process. Daar gaat het hier om. Waar loop je tegen aan tijdens je eigen leerproces en hoe ga je daarmee om? Voor mij een goed voornemen om in de klas meer tijd te gaan creëren voor individuele gesprekken met leerlingen. 

Nog steeds loop ik met een heel aantal vragen, m.n. op het gebied van werken in niveaugroepen en daar overzicht over houden. Ik kijk uit naar de dag van morgen……

3 gedachten over “CPE1

  1. Leuk Aniek…..ik herken dat je soms erg onverwachts dit soort antwoorden krijgt….dat maakt het juist zo geweldig. Goed reis gehad? Geniet er van!
    Huub

  2. Aniek goed USA! I Voor mij weer een week van sweet memory’s! k ben benieuwd wat je bij de kinderen wil gaan halen met deze individuele gesprekken! Vast houden deze gedachte, maak het een doel. A plan without A goal is just A wish.
    While your learning about CES, enjoy the view!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.