Empire state of mind

Na alle voorbereidingen van de afgelopen maanden is het dan nu eindelijk zover: het bezoek aan de VS voor de CES-reis. Eerste stop: New York. Dus: schakelen in een ‘empire state of mind’.

Vandaag stond het bezoek aan Central Park East 1 op het programma.
Wat mij het eerste opvalt: de rust in de klassen. De leerkracht neemt alle tijd voor elk kind. De kinderen werken in hoeken en de leerkracht observeert, knoopt gesprekjes aan. Tijdsdruk? Welke tijdsdruk? In alle klassen is zelfs een heus kookhoekje ingericht. De kleuters hebben in de middag een rustmomentje waarbij ze op een matje op de grond even lekker gaan liggen. Hoe heerlijk is dat?

Wat mijn leerdoelen betreft: het valt me op hoe geletterd de kleuterklassen zijn. Er wordt niet al te veel gebruik gemaakt van symbolen maar vooral van veel woorden. Versjes staan helemaal uitgeschreven, bij een tekening wordt het verhaal erbij opgeschreven, op het planbord staan de namen van de werkjes helemaal uitgeschreven. Op school zeggen we wel eens: ‘welkom in een geletterde omgeving’. Nou, hier is die wereld ook daadwerkelijk geletterd! In elke klas staan boeken, veel boeken. Gesorteerd in verschillende categorieën: dierenboeken, liedjesboeken, biografieë, strips en zelfs boekjes in het Spaans of Frans.


Bij rekenen krijgen de kinderen een verhaaltje waarbij ze een tekening moeten maken. Er wordt veel gebruik gemaakt van concreet materiaal. De kinderen krijgen kaartjes van de leerkracht en maken hier sommetjes bij. Als ik naar mijn klas kijk, en voorgaande schooljaren, is dit zeker wat in mijn rugzak weer meegaat naar huis.

Een geslaagde eerste dag dus dat smaakt naar meer!

6 gedachten over “Empire state of mind

  1. Gaaf om te lezen, Manon!!
    Ben benieuwd naar de volgende verslagen.

  2. Mooi blog, Manon. Ik vond die geletterdheid ook heel mooi om te zien. Zeker omdat alles wat is opgeschreven is voortgekomen uit gesprekken met de kinderen. Het is niet door de leerkracht bedacht of opgelegd. De regels, afspraken, doelen en succesfactoren die overal zichtbaar zijn opgehangen zijn van de gehele groep. Kinderen hebben echt eigenaarschap en de betrokkenheid is daardoor ook heel groot. Geniet van alles wat nog gaat komen!

  3. Leuk en mooi om te lezen Manon. Je kan het nu met eigen ogen zien. Dat is toch echt anders! Door het te lezen komen de beelden bij mij ook weer terug. Het zet mij ook weer aan het denken. Waar sta ik nu en waar wil ik eigenlijk staan.Wat betreft de tijdsdruk…die leggen wij onszelf op. En waarom…Het loslaten is echt iets wat ik heb meegenomen uit de USA.
    Blijf kijken, genieten en laat je inspireren. En bedenk wat jij als professional wil!

  4. Mooie bevindingen Manon die je ook in je eigen rugzak weer mee kan nemen! Veel plezier nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.