Every cloud has a silver lining

Vandaag op naar The Neighborhood School. Het Hollandse weer heeft ons helaas gevonden, de regen komt met bakken naar beneden…

Op de Neighborhood School krijgen we echter een warm welkom! Het hele bezoek is goed voorbereid. We krijgen veel informatie en vervolgens een korte rondleiding door 2 leerlingen.

Vandaag wil ik verder met mijn leervraag: hoe wordt het aanvankelijk leesonderwijs aangeboden en hoe kan ik dit in mijn dagelijkse praktijk toepassen?

Dan is het tijd om weer in de klassen te kijken. Ik kom een First/Second grade binnen (6, 7, 8 jaar) waar ze bezig zijn met een meeting. De leerkracht neemt het dagritme met de kinderen door, doet een kort rekenspelletje en bespreekt met de kinderen alvast het uitstapje voor morgen. Wat kunnen ze morgen gaan kopen op de markt en wat kunnen ze daarvan maken? De leerkracht neemt hiervoor alle tijd en schrijft alle ideeën van de kinderen op. De betrokkenheid van de kinderen is groot. Nog even strekken en dan gaan de kinderen lezen. De leerkracht vergelijkt het met leren fietsen: in het begin gaat het lastig en met oefening gaat het steeds beter. Soms fietst je lekker snel, soms moet je er meer moeite voor doen. Ze maakt duidelijk dat het geen wedstrijd is, iedereen leest op zijn/haar eigen niveau. De kinderen kiezen een boek uit uit een bak dat op hun eigen tafel staat en gaan deze lezen. Het boek dat ze leuk vinden gaat in hun tasje om ook thuis verder te lezen. Wat me opvalt is dat de kinderen meteen de woorden en zinnen lezen. Geen afzonderlijke letters maar meteen woorden en zinnen. Tuurlijk hangt er in de klas een lettermuur en wordt daar aandacht aan besteedt maar de kinderen oefenen daarna met teksten. Opvallend want in Nederland blijven we juist lang op letterniveau hangen. Ook op De Fonkeling hebben we het hier regelmatig over, zeker nu we op het punt staan een nieuwe aanvankelijk leesmethode te kiezen.

Na de lunch stop ik even in het Science-lokaal waar de kinderen druk bezig zijn met het bekijken en natekenen van een plant. De kinderen zijn ook hier weer erg betrokken. Ook maak ik een stop bij Project Time waarbij kinderen aan hun eigen project werken. Ze maken van tevoren een plan daarvoor. De kinderen moeten ook een verslag maken en op hun werk reflecteren. Ook dat valt me op bij deze scholen: reflectie is erg belangrijk en ik realiseer me dat ik dat in mijn dagelijkse praktijk te weinig.

Mijn reflectie op vandaag: niet te lang op letterniveau blijven ‘hangen’. Dit ga ik zeker meenemen naar huis. 

Een gedachte over “Every cloud has a silver lining

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.