Extra handen…

Respect en rust! Het overheersende gevoel toen we bij CPE1 binnen waren.

Kinderen komen al zingend binnen in het auditorium. Kinderen die wat later dan de rest binnenkomen worden hartelijk en met respect ontvangen door hun leerkracht. Het gaat zoals het gaat!

Na de ontspannende weekopening in gesprek met de ouders, kinderen èn leerkrachten. De betrokkenheid van ouders is erg groot, dit komt zowel door de ouders, maar zeker ook het team dat daarvoor zorgt! Geen rapporten met cijfers, maar beschrijvingen van het kind op 4 verschillende gebieden: sociaal, academisch, cognitief en creatief. Deze worden besproken in een driehoeksgesprek, zoals het ook op de Tweede Stroming gaat. Veel herkenbaar! Mooi! Daarbij zijn er driemaandelijkse conferenties met ouders èn team, om ouders de manier van onderwijs eigen te maken. Veel diverse lijnen tussen ouders, kind en school; gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het kind! Wauw!

De groepen in… Op deze school hebben ze naast de groepsleerkrachten 5 (ja 5!!) fulltime special needs leerkrachten. In bijna iedere groep bijna fulltime extra handen en ogen! Daarnaast voor de kinderen met een arrangement een fulltime 1 op 1 leerkracht. Èn in bepaalde groepen ook nog een onderwijs-/klassenassistent. En de groepen hebben een groepsgrootte van ongeveer 20-25 kinderen.

Een mooi gegeven, maar de vraag die ik meeneem de komende week, is of deze extra handen ervoor zorgen dat er minder/geen kinderen naar een sbo/so school verwezen hoeven te worden? Zijn deze scholen überhaupt in Amerika?!

6 gedachten over “Extra handen…

 1. Ik zag inderdaad ook veel herkenning met hoe wij werken op de Tweede Stroming. Dat gaf mij een fijn gevoel, we doen dus al heel veel dingen goed ……en meteen denk ik dan hoe definieer je wat goed is? A tone of decency and trust blijf ik een van de mooiere principes vinden. Daar ligt ook nog een verdiepende kans voor de Tweede Stroming. Ben benieuwd naar je verdere ervaringen en of je je antwoord vindt.

 2. Het lijkt op een leerzame reis, je ziet daar ook blijkbaar
  veel dingen de op de 2e stroming ook zo gaan .
  Probeer zoveel mogelijk dingen op te nemen waar je op je eigen school je voordelen kunt doen, voor jezelf , je collega’ s en vooral ook de leerlingen.

  Wij vanuit Berghem wensen jullie nog een fijnr en leerzame week, en vooral zondag weer gezond thuis!!!

  Groetjes .

 3. Is er een specifiek antwoord, vraag ik me nu na een week… Ga er graag met je over in gesprek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.