Hoe realiseer je binnen een school en nette omgang met elkaar en een gevoel van vertrouwen en verwantschap, om zo positieve sociale vaardigheden bij kinderen te bevorderen en pestgedrag te voorkomen? Één van mijn vragen, waarmee ik op pad ben gegaan en waarover ik vandaag veel geleerd en gezien heb.
Er wordt in de klassen van CPE veel met elkaar gesproken over sociale thema’s. En telkens weer vragen gesteld, doorgevraagd, tegenargumenten aangedragen en geconfronteerd. De juiste vragen stellen, kan leiden tot een diepe leerervaring. Kinderen worden uitgenodigd om over dingen na te denken en gemotiveerd om ook de andere kant van zaken te bekijken, het standpunt van de ander in te nemen. Dit alles met respect en empathie als basis. Dit wordt voorgeleefd door de leraren. Zij zijn een model voor de leerling. Leraren zien de leerling allereerst als mens, dan pas als student. Ze vinden het van belang om de kinderen echt te leren kennen. Wie zijn deze mensen? Gedeeltes waar deze persoon mee worstelt, willen ze ondersteunen. Er wordt achter probleemgedrag gekeken. De groep als gemeenschap reflecteert gedurende de dag op gedrag en hoe je elkaar behandelt. Soms is het nodig om alles stil te leggen om een probleem te bespreken en aan te pakken voor de groep verder kan met het werk. Woorden als; samen, contact, vrienden, vallen vaak. Positieve verwachtingen worden uitgesproken. Sociale omgang zit dus verweven in de algehele aanpak en is onderdeel van de schooldag.
Inspirerend! Het licht brandt in de fakkel van mijn Vrijheidsbeeld. Ik ben aangestoken door The American CES Dream. Make In Balans Great again. Yes, we can!
Go Gladys! Hoop dat je tijdens deze bijzondere reis antwoorden vind op je interessante vragen. Have fun. Xx
Misschien moeten we elkaar ook gewoon heel veel vragen blijven stellen en daarmee dus oefenen
Mijn vraag was altijd: wat zijn ‘de juiste’ vragen. Maar als ik de blogs goed begrijp, en dat is ook mijn eigen recente ervaring, ligt de basis in oprechte interesse. Zie jij dat ook zo?
Vragen vragen vragen vanuit open eerlijke en nieuwsgierige interesse in de ander. Gesprekken met elkaar = klas en team. En dan ook luisteren! Vragen over taak, proces, zelfregulatie en persoon.
YES we CAN !