Laat je verrassen

Een inspirerende dag met inspirerende leerkrachten.
Een leerproces over het onderwijs en mijzelf.
Ontzettend veel indrukken, vragen en gesprekken.

Dag 1 van ons avontuur starten we op Central Park East. Een school waarin het gesprek over de vormgeving van het onderwijs momenteel erg actueel is. Waar wij zoeken naar antwoorden op onze vragen, inspiratie op onderwijs en de begeleiding van het kind. Geldt dat hier ook voor de nieuwe leerkrachten van de school. Er is volop dialoog.

Ik ben opzoek naar de manier waarop ik, als leerkracht, de kinderen kan stimuleren in hun eigen ontwikkeling.
Vandaag heb ik mogen zien hoe dit hier een taak is van de gehele community. Niet alleen de leerkracht zoekt mee met het kind naar oplossingen, maar ook ouders, de leerkrachten eromheen en zelfs de andere klasgenoten.
In gesprekken tussen leerkracht en leerling wordt geen oplossing geboden, maar gezocht naar de manier waarop de leerling een antwoord kan vinden. Zelf ontdekken en de juiste vragen stellen. De leerlingen oefenen in het beschrijven van hun eigen processen, de leerkracht en klasgenoten geven hierop feedback. Leerkrachten luisteren….”I hear you” Heb ik meerdere malen horen zeggen.
In gesprekken tussen leerling en leerling hoor ik kritische vragen. “Waarom staat dit hier?” “Heb je al nagedacht over..” “Hoe schrijf je…”. Ze helpen elkaar. Kinderen hebben geleerd de juiste vragen te stellen.
In een gesprek met een ouder geeft hij aan dat er op de school cursussen worden gegeven aan ouders. Hierin laat de school ouders ervaren hoe zij onderwijs geven, waar ze voor staan en hoe ze de leerling bespreken als mens.

Vandaag komt het begrip respect vaak naar boven. Zoals een leerkracht beschrijft, ze zien de leerlingen eerst als mens, daarna pas als leerling. Ze leren de leerlingen elkaar te respecteren, zoals we als mensen met elkaar om zouden moeten gaan.

Een mooie afsluiting van deze dag: Laat je verrassen door kinderen.

 

2 gedachten over “Laat je verrassen

  1. Mooi om te lezen dat je de ervaring van vandaag goed kan koppelen aan het proces waar je in zit bij de Springplank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.